Ve er betegnelsen på et sted som utøverne av den norrøne religionen anså som hellig. Ordet ve kommer av det norrøne ordet vigja som betyr å gjøre noe hellig.

Faktaboks

Et område gjort hellig

Et ve kunne være en spesiell plass i naturen, gjerne en lund eller ved spesielle naturformasjoner. Et område kunne avgrenses og gjøres til ve ved spesielle hendelser som ting eller tvekamp ved at det ble stukket hasselkjepper i bakken. Det har også vært reist spesielle bygg til rituell bruk, kalt hov.

I et ve ble det utført ulike ritualer og kulter, deriblant bloting, som er ofring til guder og makter. Det ble ofret dyr, men også mennesker, mat, øl og ulike gjenstander.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Asbjørn Lind

Vedrørende Ve/helligdom. Hva betyr "F.eks. tingområdet mens et fredhelget ting stod på". Har noen bokstaver falt ut i setningen, eller? Mvh Asbjørn P. Lind

svarte Ellen Marie Næss

hei Takk for innspill. Jeg er helt enig i at dette ikke gir mening og at det er en for snau forklaring på ordet. Artikkelen vil bli skrevet om med det første. takk for at du så dette og ga beskjed. Vennlig hilsen Ellen Marie Næss

svarte Asbjørn Lind

Hyggelig. Og takk for den nye omtalen av ve - tusen takk!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg