Kristiansand festning er den kanskje mest benyttete betegnelsen på de tidligere kystartilleribefestningene i og ved Kristiansand som ble bygd til forsvar av byen og innløpene dit.

Faktaboks

Også kjent som

Topdalsfjordens befestninger, Odderøen med Topdalsfjordens befestninger, Christianssand/Kristiansand befestninger og Kristiansand festning

Navnet er omskiftelig over tid og har også hatt ulike anlegg knyttet til seg. Kristiansand festning ble nedlagt i 1962.

De opprinnelige befestningene bestod av Flekkerø fort, Kristiansholm fort og batterier på Lagmannsholmen, Odderøya, Sandviken, Dybingsholm, Galgebergtangen og ved Otras utløp. Disse anleggene, som hadde en besetning på opptil 3000 mann, ble nedlagt i 1872. Som et resultat av opprettelsen av den nye våpengrenen Kystartilleriet i 1899, ble Kristiansand festning gjenoppbygd 1895–1900 med fort på Gleodden og Odderøya. Anleggene ble utbedret under første verdenskrig, for så å bli stilt i reserve i 1928. I 1937 ble Odderøya fort gjenopprettet og utstyret istandsatt. Odderøya ble bemannet med en vaktstyrke i 1939, men var uten batteribemanning fram til andre verdenskrig brøt ut.

Andre verdenskrig

Ved invasjonen av Norge i 1940 var festningen oppsatt, men med langt fra full besetning. Morgenen 9. april angrep en tysk flåtestyrke Kristiansand. To tyske inntrengningsforsøk ble slått tilbake. Da den fremmede styrken nærmet seg tredje gang, ble den ved en feiltakelse identifisert som fransk og den løp inn på havnen uten å bli beskutt. Krysseren Karlsruhe på 6000 tonn ble skadd under de første trefningene. Den ble senere samme dag torpedert av en britisk ubåt og deretter senket av sin egen eskorte. Under andre verdenskrig bygde okkupasjonsmakten en rekke kystartillerianlegg omkring innløpene til Kristiansand.

Etterkrigstiden

Kristiansand festning ble videreført etter andre verdenskrig, og ble blant annet supplert med det store fjernkampbatteriet Møvik fort, noe som tilførte enheten betydelig kampkraft og rekkevidde.

Kristiansand festning regnes som opphørt fra 1962, da Kystartilleriet ble overført til Marinen, men mange av anleggene som hadde tilhørt festningen ble videreført under annen organisering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg