Karlsruhe

/NH 99643 courtesy of the Naval History & Heritage Command.

Karlsruhe var en tysk krysser som ble brukt under andre verdenskrig, under invasjonen av Norge 9. april 1940.

Historie

Karlsruhe ble bygget av Deutsche Werke i Kiel. Skipet ble sjøsatt 20. august 1927, og satt i tjeneste i den tyske marinen 6. november 1929. Karlsruhe ledet det tyske angrepet på Kristiansand 9. april 1940, og var i kamp med festningsanlegget på Odderøya, som greide å slå tilbake det første tyske angrepet, men i en kontroversiell hendelse senere slapp den tyske invasjonsflåten forbi i den tro at de var en fransk styrke.

Karslruhe ble torpedert og hardt skadet av den britiske ubåten HMS Truant samme dag på vei tilbake til Tyskland, og det ble fra tysk side besluttet å senke skipet med egne torpedobåter.

Spesifikasjoner

Karlsruhe hadde en hovedbestykning bestående av ni 15-centimeter kanoner i tre trippeltårn. Krysseren var utstyrt med to dampturbiner med en ytelse på 65 000 hestekrefter og to dieselmotorer med en ytelse på 1800 hestekrefter.

  • Deplasement: 8130 tonn; 6650 tonn standard deplasement
  • Lengde: 174,00 meter
  • Topphastighet: 32 knop
  • Mannskap: 850

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg