Kirkenes–Rovaniemibanen

Kirkenes. Utsikt over byen og utover Bøkfjorden. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Kirkenes–Rovaniemibanen er en tenkt jernbanelinje som kan bygges mellom den norske byen Kirkenes og den finske byen Rovaniemi, og utgjør den nordligste delen av prosjektet «Arctic Railway».

Ideen til jernbanelinjen stammer fra Finland, der tanken er å få til en effektiv transportforbindelse fra Midt-Finland til en havn knyttet til Atlanterhavet. Fra Kirkenes er planen å legge jernbane rett sørover og inn i Finland uten å gå inn i Russland.

En rapport fra en finsk-norsk arbeidsgruppe fremlagt vinteren 2019 mente imidlertid at det ville ta lang tid før banen vil kunne realiseres, da det potensielle transportvolumet på strekningen syntes for lite til å kunne forsvare kostnaden.

I videre sammenheng er det meningen å føre Arctic Railway fra Rovaniemi sørover på det eksisterende finske jernbanenettet via Uleåborg (Oulu) til Helsingfors. Herfra skal det utvikles et jernbanesystem kalt Baltic Railway med tunnel under Finskebukta til Tallinn og de baltiske statene, og videre til den østlige delen av Midt-Europa. En tanke bak hele dette jernbanesystemet er å få en effektiv transport fra Kina og Øst-Asia uten å gå gjennom Russland, men i stedet benytte den etterhvert seilbare Nordøstpassasjen frem til havnen i Kirkenes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg