Kenyas litteratur

En betydelig del av den tidlige kenyanske litteraturen består av selvbiografiske og antropologisk pregede beretninger. Den mest kjente av disse er Facing Mount Kenya (1938) av Jomo Kenyatta. Nevnes bør også Child of Two Worlds (1964) av Reuel John Mugo Gatheru og beretninger om Mau-Mau-opprøret av forfattere som Josiah Kariuki.

Den store kenyanske forfatteren er Ngugi wa Thiong'o, som på mange måter kan sies å ha innledet en blomstringsperiode i kenyansk litteratur da han gav ut sine første romaner midt i 1960-årene. Foruten romaner har han skrevet noveller, dramatikk og essayistikk. Han har også utgjort en betydelig politisk og kulturpolitisk kraft, både gjennom sin sterke og prinsippfaste kritikk av regjeringen, som førte til at han ble fengslet og deretter drevet i eksil, og gjennom sin argumentasjon for at afrikanske forfattere må skrive på afrikanske språk. Dette har han tatt konsekvensen av ved å utgi sine siste romaner på kikuyu og dermed være med å legge grunnlaget også for en litterær tradisjon på dette språket.

Mau-Mau-opprøret og kampen for selvstendighet spiller en betydelig rolle som emne for kenyansk litteratur. Ngugi har behandlet dette temaet i sin kanskje beste roman, A Grain of Wheat (1967), og han er blitt fulgt av blant annet Meja Mwang i i Carcass for Hounds (1974) og Taste of Death (1975), Leonard Kibera i Voices in the Dark (1970) og Godwin Wachira i Ordeal in the Forest (1967).

Den kenyanske litteraturen er en av de rikeste i det engelskspråklige Afrika, noe som blant annet skyldes et relativt velutviklet forlagssystem der det fremste forlaget er East African Educational Publishers. Det finnes også en livskraftig populærlitteratur som har omplantet sjangere som melodrama og krim til en kenyansk sammenheng. Blant de mest populære forfatterne er Charles Mangua, David Maillu og Mwangi Ruheni, som kobler en populær form med sosial tematikk. I det hele tatt står den sosialt bevisste litteraturen sterkt i Kenya; et eksempel er Thomas Akare med romanen The Slums (1981). Av de yngre forfatterne kan nevnes M. G. Vassanji, som er født i Kenya, oppvokst i Tanzania og bosatt i Canada, med blant annet romanen The In-Between World of Vikram Lall (2003).

Kenya har også en betydelig kvinnelitteratur-tradisjon. De fremste forfatterne er Grace Ogot og Rebeka Njau; sistnevnte har blant annet skrevet den sterke romanen Ripples in the Pool (1975).

Fremst blant lyrikerne står Jared Angira, som har gitt ut en rekke diktsamlinger, for eksempel Silent Voices (1972) og Cascades (1979).

Kenya har også fostret flere betydelige dramatikere foruten Ngugi wa Thiong'o. Blant disse kan nevnes Micere Mugo, Francis Imbuga og Kenneth Watene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg