En stor del av den tidlige kenyanske litteraturen består av selvbiografiske og antropologiske fortellinger. Den mest kjente av disse er Facing Mount Kenya (1938) av Jomo Kenyatta. I tillegg bør vi nevne Child of Two Worlds (1964) av Reuel John Mugo Gatheru og beretninger om Mau-Mau-opprøret av forfattere som Josiah Kariuki.

Den store kenyanske forfatteren er Ngugi wa Thiong'o, som på mange måter kan sies å ha innledet en blomstringsperiode i kenyansk litteratur da han gav ut sine første romaner midt i 1960-årene. I tillegg til romaner har han skrevet noveller, dramatikk og essayistikk.

Han har også vært en viktig politisk og kulturpolitisk kraft, både gjennom sin sterke og prinsippfaste kritikk av regjeringen, som førte til at han ble fengslet og deretter drevet i eksil, og gjennom sin argumentasjon for at afrikanske forfattere må skrive på afrikanske språk. Dette har han tatt konsekvensen av ved å utgi sine siste romaner på kikuyu og dermed være med å legge grunnlaget også for en litterær tradisjon på dette språket.

Mau-Mau-opprøret og kampen for selvstendighet spiller en viktig rolle som emne for kenyansk litteratur. Ngugi har behandlet dette temaet i sin kanskje beste roman, A Grain of Wheat (1967), og han er blitt fulgt av blant annet Meja Mwang i i Carcass for Hounds (1974) og Taste of Death (1975), Leonard Kibera i Voices in the Dark (1970) og Godwin Wachira i Ordeal in the Forest (1967).

Den kenyanske litteraturen er en av de rikeste i det engelskspråklige Afrika, noe som blant annet skyldes et relativt velutviklet forlagssystem der det fremste forlaget er East African Educational Publishers. Det finnes også en livskraftig populærlitteratur som har omplantet sjangere som melodrama og krim til en kenyansk sammenheng.

Blant de mest populære forfatterne finner vi:

  • Charles Mangua
  • David Maillu
  • Mwangi Ruheni

Disse kobler en populær form med sosial tematikk. I det hele tatt står den sosialt bevisste litteraturen sterkt i Kenya. Et eksempel er Thomas Akare med romanen The Slums (1981).

Av de yngre forfatterne kan vi merke oss M. G. Vassanji. Han er født i Kenya, oppvokst i Tanzania og bosatt i Canada, og har blant annet skrevet romanen The In-Between World of Vikram Lall (2003).

Kenya har også mange kjente kvinnelige forfattere. De fremste forfatterne er Grace Ogot og Rebeka Njau. Njau har blant annet skrevet den sterke romanen Ripples in the Pool (1975).

Fremst blant lyrikerne står Jared Angira, som har gitt ut en rekke diktsamlinger, for eksempel Silent Voices (1972) og Cascades (1979).

Kenya har også flere betydelige dramatikere i tillegg til Ngugi wa Thiong'o. For eksempel:

  • Micere Mugo
  • Francis Imbuga
  • Kenneth Watene

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg