Panevežys

Panevežys er en by i Litauen, midtveis ved motorveien mellom Vilnius og Riga, 130 kilometer nordvest for Vilnius og 136 kilometer sør for Riga. Byen har 127 471 innbyggere (2017) og er landets femte største by.

Faktaboks

Uttale
panevˈežis

Næringsliv og samferdsel

Panevežys er et indstri- og handelssenter med produksjon av bildeler, elektronisk utstyr og møbler og med tekstil- og metallindustri. Et glassverk ble etablert utenfor byen i 1996. Devold of Norway startet i 1998 produksjon av klesplagg i ull i Panevežys. Fabrikken ble i 2015 flyttet til en fri økonomisk sone på 47 hektar, som byens myndigheter opprettet i 2013.

Det er jernbaneforbindelse mellom Panevežys og Vilnius.

Kultur

Byen har flere museer, blant annet et etnografisk museum, et kunstmuseum, et regionalt museum og et fotomuseum. St. Peter og Paul kirken er fra 1885 og bygd i neogotisk stil. Byens katedral er fra 1933. Det er flere teatre i Panevežys. Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras regnes som et av de beste teatrene i Litauen. Hvert år arrangeres det en internasjonal teaterfestival og et internasjonalt keramikk symposium i Panevežys.

Historikk

Panevežys er første gang nevnt i 1503. På 1800-tallet utviklet byen seg til å bli et industrisentrum. Fram til holocaust under andre verdenskrig utgjorde jøder en stor del av befolkningen (36 prosent i 1923). De fleste jødene ble drept i skogområder utenfor byen under krigen. Etter krigen var det bare noen hundre jøder igjen i Panevežys. De fleste emigrerte i 1990-årene.

I sovjettida ble det satset på industri og folketallet økte sterkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg