Mikalojus Čiurlionis

Faktaboks

Mikalojus Čiurlionis
Mikołaj Konstanty Czurlanis (polsk navn); Nikolaj Konstantinovitsj Tsjurljanis (russisk navn)
Uttale
mikal'ojus tsjurlj'onis
Født
22. september 1875, Senoji Varėna
Død
10. april 1911, Pustelnik utenfor Warszawa

Artikkelstart

Mikalojus Čiurlionis var en litauisk maler og komponist. Han vokste opp med polsk som hjemmespråk, slik eliten i de litauiske områdene gjorde på 1800-tallet, men lærte seg litauisk i voksen alder. Čiurlionis sluttet seg til den litauiske nasjonale bevegelsen, som skjøt fart etter 1905-revolusjonen i Det russiske imperiet.

Han var en av initiativtakerne til den første litauiske kunststillingen i 1907 og det litauiske kunstforbundet som ble opprettet i samband med denne utstillingen. Samtidig var han med på å organisere den første konkurransen for litauiske komponister. Utdannelsen hadde han fra Musikkinstituttet i Warszawa, hvor han studerte klaver og komposisjon i 1894-1899. I årene 1902 til 1904 studerte han tegning ved Warszawas Akademi for bildende kunst.

Umiddelbart etter hans død ble Čiurlionis’ verker utstilt i Warszawa, Kaunas og Moskva, og året etter i St. Petersburg. Som maler regnes han som representant for symbolismen og som komponist for seinromantikken, men med utpreget eksperimentering. Maleriene hans hadde ofte musikalske benevnelser. Čiurlionis hevdet han oppfattet lyd og farge sammen.

I Litauen har Čiurlionis en posisjon som nasjonal stolthet, og mange av maleriene er samlet i Čiurlionis-museet i Kaunas. Musikologen og politikeren Vytautas Landsbergis regnes som en av de fremste spesialistene på Čiurlionis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg