Joseph von Eichendorff

Faktaboks

Joseph von Eichendorff
Freiherr von
Uttale
ˈaikj-
Født
10. mars 1788, Ratibor (Oberschlesien)
Død
26. november 1857, Neisse (Schlesien)
Joseph von Eichendorff

Artikkelstart

Joseph von Eichendorff var en tysk dikter og en av de fremste representantene for den tyske romantikken.

Biografi

Eichendorff ble født inn i en katolsk adelsfamilie. Han studerte jus i Halle, Heidelberg og Wien. Som mange andre unge menn i hans sosiale klasse gjennomførte han flere lange reiser, såkalte dannelsesreiser. Som løytnant deltok han i befrielseskrigene mot Napoleon (1813–1815). Senere gikk han inn i prøyssisk statstjeneste som embetsmann.

Verk

Lyrikk

Eichendorffs dikt er, ved siden av Clemens Brentanos, et høydepunkt i den tyske romantiske lyrikken. I hans dikt fins alle de tradisjonelle romantiske motivene, som for eksempel måneskinn, natt, kjærlighet, natur, dype skoger, den ensomme vandringsmann, posthornet i det fjerne og lengselen etter å komme bort. Med beskjedne virkemidler i billedbruk og rim oppnår han en enkelhet i uttrykksformen som kan minne om folkevisen. Men på tross av det idylliske, romantiske landskapet i diktene er Eichendorffs poetiske verden stadig truet av jegets ensomhet og angst overfor en uutgrunnelig eksistens. Vemod og sorg stilles sammen med en trøstende tro på Guds nærhet.

Svært mange av hans dikt er tonesatt, blant annet av Felix Mendelssohn-Bartholdy, Robert Schumann og Richard Strauss.

Prosa

Diktenes lyrisk-musikalske stil bestemmer også Eichendorffs prosa. Den berømte fortellingen Aus dem Leben eines Taugenichts (1826, norsk oversettelse En døgenikt, 1995) skildrer romantikkens vandrelyst som en evig lengsel etter det hinsidige rike. Andre viktige prosaverker er Ahnung und Gegenwart (1815) og Das Marmorbild (1818). Eichendorff skrev også verker av historisk og litteraturhistorisk karakter.

Betydning

Eichendorff regnes fortsatt som en av de mest betydningsfulle og mest leste tyske romantikerne. Mange av hans dikt og fortellingen Aus dem Leben eines Taugenichts hører med til den tyskspråklige kanon, også til skolekanon, og det faktum at svært mange av hans dikt er tonesatt, bidrar til populariteten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Korte, Hermann: Joseph von Eichendorff, 2000
  • Schiwy, Günther: Eichendorff : der Dichter in seiner Zeit ; eine Biographie, 2000
  • Seidlin, Oskar: Versuche über Eichendorff, 1965

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg