Joseph von Eichendorff, tysk dikter. Han studerte i Halle og Heidelberg og ble sterkt påvirket av den katolske og nasjonale romantikken. Han deltok i befrielseskrigene mot Napoleon og gikk senere i prøyssisk statstjeneste.

Hans dikt er ved siden av Clemens Brentanos et høydepunkt i den tyske romantiske lyrikk. Med beskjedne virkemidler i billedbruk og rim oppnår han en enkelhet i uttrykksformen som kan minne om folkevisen. Men på tross av det idylliske romantiske landskap i diktene er Eichendorffs poetiske verden stadig truet av jegets ensomhet og angst overfor en uutgrunnelig eksistens. Vemod og sorg stilles sammen med en trøstende tro på Guds nærhet.

Diktenes lyrisk-musikalske stil bestemmer også hans prosa. Den berømte fortellingen Aus dem Leben eines Taugenichts (1826, norsk overs. En døgenikt, 1995) skildrer romantikkens vandrelyst som en evig lengsel etter det hinsidige rike. Andre viktige prosaverker er Ahnung und Gegenwart (1815) og Das Marmorbild (1818). Eichendorff skrev også verker av historisk og litteraturhistorisk karakter. Werke i 5 bind utkom 1970–1988.

  • Korte, Hermann: Joseph von Eichendorff, 2000
  • Schiwy, Günther: Eichendorff : der Dichter in seiner Zeit ; eine Biographie, 2000
  • Seidlin, Oskar: Versuche über Eichendorff, 1965

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.