Johor

Artikkelstart

Johor er en delstat i Malaysia, lengst sør på Malayahalvøya, skilt fra Singapore ved det smale Johorstredet. Delstaten har et areal på 19 102 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
dʒåhˈå:r

Med 3 553 600 innbyggere (2015) er Johor den nest folkerikeste delstaten i landet. De viktigste befolkningsgrupper er malayere (53,3 prosent), kinesere (30,3 prosent) og indere (1,7 prosent). Hovedstad er Johor Bahru, men delstatens administrasjon er i byen Iskandar Puteri, sørvest for Johor Bahru.

Delstatens overhode

Johor er et konstitusjonelt og arvelig monarki. Delstatens overhode har tittel av sultan, som har sete i Johor Bahru.

Økonomi og næringsliv

De tjenesteytende næringer, herunder handel og turisme, står for 41,0 prosent av delstatens bruttonasjonalprodukt (BNP).

I fjellene i nord utvinnes jern og bauxitt. Johor har også metall-, møbel- og maskindustri, samt kjemisk industri. Samlet utgjør industriproduksjonen 30,7 prosent av delstatens BNP.

Landet er for det meste flatt og dekket av regnskog, men på begge sider av halvøya er det store gummi- og oljepalmeplantasjer samt rismarker. Johor er Malaysias ledende produsent av palmeolje, gummi, ananas og bananer. Landbruksproduksjonen utgjør 14,9 prosent av delstatens BNP.

Jernbanen går gjennom delstaten; sørover til Singapore og nordover til Butterworth og Alor Setar og videre til Hat Yai i Thailand. Fra Johor Bahru går det en 772 kilometer lang motorvei til Alor Setar. 32 kilometer sørvest fo Johor Bahru er containerhavnen Tanjung Pelebas.

Historikk

Johors historie startet i 1511 da sultanen flyktet til det som i dag er Johor Bahru etter at portugiserne erobret Melaka. Deretter var det flere kriger mot portugiserne, acehneserne og bugiene. Med støtte fra nederlenderne ble Johor et sterkt sultanat på slutten av 1600-tallet. Singapore ble adskilt fra delstaten i 1819. Johor ble deretter separert fra Riau-arkipelet. Abu Bakr, som kalles «det moderne Johors far» og ble sultan i 1885, moderniserte staten og fikk utarbeidet den første grunnlov. Johor kom under britisk kontroll i 1914, var i 1948 med på å etablere Malaya-føderasjonen og i 1963 Malaysia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg