Malaysias nest folkerikeste delstat (sultanat), lengst sør på Malayahalvøya, skilt fra Singapore ved det smale Johorsundet; 18 986 km2 med 2 740 000 innb. (2000). 50 % av innbyggerne er kinesere og 43 % malayer, dessuten mange indere. Hovedstad: Johor Baharu.

Landet er for det meste flatt og dekket av regnskog, men på begge sider av halvøya er det store gummi- og oljepalmeplantasjer samt rismarker. Johor er Malaysias ledende produsent av palmeolje, gummi, ananas og bananer. I fjellene i nord er det forekomster av jern og bauxitt. Handel og turisme er viktige næringsveier. Jernbanen til Singapore går gjennom delstaten, og kommunikasjonene er i det hele relativt gode.

Johors historie startet i 1511 da sultanen flyktet til det som i dag er Johor Bahru etter at portugiserne erobret Melaka. Deretter flere kriger mot portugiserne, acehneserne og bugiene. Støtte fra nederlenderne gjorde Johor til et sterkt sultanat på slutten av 1600-tallet. Mistet i 1819 øya Singapore og ble deretter separert fra Riauarkipelet. Abu Bakr, som kalles «det moderne Johors far» og ble sultan 1885, moderniserte staten og fikk laget dets første grunnlov. Johor kom under britisk kontroll 1914, var 1947 med på å danne de malayiske forbundsstater, og i 1963 Malaysia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.