Johor Bahru

Artikkelstart

Johor Bahru er en by i Malaysia, ved Johorstredet som skiller landet fra Singapore. Byen er hovedstad i delstaten Johor. Med 497 067 innbyggere er Johor Bahru landets fjerde største by.

Faktaboks

Uttale
dʒåhˈå:r –
Også kjent som

muntlig JB

De største befolkningsgrupper i Johor Bahru er malayer (50,33 prosent), kinesere (34,73 prosent) og indere (13,70 prosent).

Historisk bakgrunn

Byen ble grunnlagt som Iskander Puteri i 1855 av daværende sultan av Johor, men navnet ble endret til Johor Bahru i 1962.

Næringsliv

Johor Bahru er en av byene i Malaysia som har raskest økonomisk vekst. Med sin lokalisering nord for Singapore er Johor Bahru en viktig handelsby og innfallsport til Malaysia.

Tjenesteytende næringer spiller en sentral rolle i byens økonomiske virksomhet. Industrien omfatter blant annet plastproduksjon, produksjon av elektriske og elektroniske produkter, samt tekstiler. Mye industri er flyttet over fra Singapore for å utnytte billigere land og arbeidskraft. Det foregår brytning av bauxitt ved Teluk Ramunia, sørøst for byen.

Sammen med Singapore og den indonesiske øygruppen og provinsen Riau-arkipelet er Johor Bahru en del av veksttrekanten som er kjent som SIJORI.

Kultur

Det kulturhistoriske Royal Abu Bakar-muséet i sultanpalasset Istana Besar (Grand Palace) er en viktig turistattraksjon. Sultanpalasset ble bygd i 1866, men en del av palasset ble omgjort til et museum i 1982. Sultan Abu Bakar-moskéen ble bygd mellom 1892 og 1900. Johor kunstgalleri er fra 1910.

Det er flere universiteter i byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg