Faktaboks

Jalta

Yalta

Uttale
jˈalta
Jalta
Jalta ligger på Krimhalvøya, med kyst til Svartehavet.
Av .
Jaltakonferansen
Jaltakonferansen var et møte mellom Storbritannias statsminister Winston S. Churchill, USAs president Franklin D. Roosevelt og Sovjetunionens partisjef Josef Stalin i JaltaKrim i Sovjetunionen, 4.–11. februar 1945.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Jalta er en by i Ukraina, på sørkysten av Krim, 50 kilometer øst for Sevastopol, med 76 700 innbyggere (2014).

Byen er med sitt milde klima og sine vakre omgivelser et populært ferie- og kursted med tallrike hoteller, sanatorier og hvilehjem. Det foregår fremstilling av vin og fiskehermetikk. Byen har flere museer, blant annet forfatteren Anton Tsjekhovs hjem (1899–1904). 2,5 kilometer lenger sørvest ligger Livadia med tsar Nikolaj 2s sommerpalass, bygd i 1848 i en blanding av engelsk tudorstil og maurisk stil. I 1945 var byen skueplass for Jaltakonferansen på slutten av andre verdenskrig.

Jalta ble grunnlagt som den greske kolonien Jalita, kom på 1300-tallet under Genova, på 1400-tallet under Tyrkia og i 1783 under Russland. Krimhalvøya med Jalta ble overført til Ukraina (den gang en republikk i Sovjetunionen) i 1954. Da Sovjetunionen ble oppløst i 1991, ble Krim en del av det nye uavhengige Ukraina. Halvøya fikk imidlertid en større grad av selvstyre enn de andre regionene i landet. Mange i Russland mente allikevel at halvøya ikke burde tilhøre Ukraina, og siden den russiske annekteringen av Krim i 2014, har Jalta de-facto vært en del av Russland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg