Faktaboks

Jacob Zuma

Jacob Gedleyihlekisa Zuma

Født
12. april 1942, Nkandla, KwaZulu-Natal
Jacob Zuma
Jacob Zuma var Sør-Afrikas president fra 2009 til 2018.

Jacob Zuma er en sørafrikansk frigjøringsleder og politiker for ANC, og var Sør-Afrikas president fra 2009 til 15. februar 2018, da han trakk seg etter korrupsjonsanklager og mistillit fra eget parti.

Bakgrunn

Jacob Zuma ble født på landsbygda i Zululand, vokste opp som gjeter og uten formell utdanning ut over grunnskole. I 1959 ble han medlem av African National Congress (ANC) og i 1963 av det sørafrikanske kommunistpartiet (SACP). Han sluttet seg til ANCs væpnede gren Umkhonto we Sizwe i 1962, og ble året etter arrestert og dømt til ti års fengsel for å ha konspirert for å velte regjeringen. Han sonet på fangeøya Robben Island utenfor Cape Town fra 1963 til 1973.

Etter løslatelsen engasjerte Zuma seg i å etablere ANCs undergrunnsstruktur i den daværende Natal-provinsen, før han 1975 dro i eksil, først til Swaziland, deretter Mosambik, hvor han ledet ANCs kontor fra 1984 til 1987, og Zambia, der han holdt til ved ANCs eksilhovedkvarter og ble leder for bevegelsens etterretning i 1987. I 1977 ble han valgt som medlem av ANCs landsstyre og av SACPs politbyrå i 1989.

Politisk karriere

Mandela og Zuma
Jacob Zuma (til høyre) er svært opptatt av tradisjonell zulu-kultur, og praktiserer blant annet polygami ved å ha til sammen fire koner. Her er han kledd i tradisjonell zuli-drakt under et valgkamparrangement for ANC i Durban i 1993, sammen med Nelson Mandela.
Av /Reuters.

Jacob Zuma vendte tilbake til Sør-Afrika så snart ANC var blitt lovlig i 1990, og meldte seg også ut av SACP. I 1994 ble han leder for ANC i KwaZulu-Natal, hvor han på oppdrag fra Nelson Mandela engasjerte seg for å bilegge den voldelige konflikten mellom ANC og Inkatha Freedom Party (IFP).

Deretter klatret han til topps i det som nå var blitt Sør-Afrikas dominerende politiske parti: Han var visegeneralsekretær i ANC fra 1991 til 1997, nestleder fra 1997 til 2007, og partiets president fra 2007, da han vant over Thabo Mbeki under landsmøtet i Polokwane. Han vant på en økende misnøye mot Mbekis teknokratiske lederstil og hadde sine viktigste støttespillere blant partiets venstrefløy, i fagbevegelsen, ungdomsorganisasjonen og i sin hjemprovins KwaZulu-Natal.

Zuma var Sør-Afrikas visepresident fra 1999 til 2005, da han ble avsatt av Thabo Mbeki etter beskyldninger om delaktighet i korrupsjon knyttet til et større statlig våpenkjøp på slutten av 1990-tallet. Han ble også anklaget for voldtekt, men frifunnet 2006. Anklager om økonomiske misligheter kom opp igjen 2007, og Zuma møtte i retten før saken ble avvist i 2008 av tekniske årsaker. President Mbeki ble beskyldt for å ha påvirket saken, og trakk seg etter at ANC under Zumas ledelse ba han om det. Anklagene ble på ny fremmet 2009, før påtalemyndighetene i april – kort tid før valget samme år – henla saken.

President

Demonstrasjon mot Zuma
Jacob Zuma trakk seg som president 15. februar 2018 etter mistillit fra eget parti. Zuma hadde også blir mer upopulær i befolkningen etter flere anklager om korrupsjon, og en stagnerende sørafrikansk økonomi. Her fra en demonstrasjon i Johannesburg ti dager før Zuma gikk av.
Av .

Valget i 2009 sikret ANC fortsatt regjeringsmakt, og som partiets leder ble Jacob Zuma valgt til Sør-Afrikas president av nasjonalforsamlingen, og innsatt i embetet 9. mai 2009. Zuma ble båret fram på en popularitetsbølge. Han bidro også sterkt til ANCs stadig sterkere oppslutning i den folkerike KwaZulu-Natal provinsen, en framgang som langt på vei kompenserte for en begynnende tilbakegang i flere andre provinser. De siste årene av hans presidentperiode ble karakterisert av stadig sterkere misnøye og anklager om omfattende misbruk av offentlige midler. Han ble blant annet dømt av forfatningsdomstolen til å betale tilbake offentlige penger urettmessig benyttet til luksuriøs oppussing av egen privat bolig. Hans støttespillere i ANC vendte seg i stadig sterke grad vekk fra ham. Valget av Cyril Ramaphosa som partiets nye leder fra desember 2017 førte til at Zuma bedt om å trekke seg fra presidentembetet i februar 2018.

Tiltalen for korrupsjon i forbindelse med Sør-Afrikas våpenkjøp på slutten av 1990-tallet ble på nytt tatt fram og i 2021 startet rettssaken som kan føre til at Zuma kan få flere års fengsel. I juni 2021 ble han av landets øverste domstol også dømt til 15 måneder i fengsel for å nekte å samarbeide med etterforskningen av korrupsjonen under hans presidentperiode. Han startet soningen i juli. Dette bidro til å utløse kraftige opptøyer, plyndring og ødeleggelser, særlig i KwaZulu-Natal.

Zuma har sterke røtter til tradisjonell zulu-kultur på landsbygda i KwaZulu-Natal. I tråd med dette praktiserer han også polygami og har til sammen fire koner og over 20 barn i og utenfor ekteskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg