Inkatha Freedom Party

Artikkelstart

Inkatha Freedom Party (IFP) er et sør-afrikansk politisk parti stiftet 1975 som kulturell bevegelse med basis i zulu-befolkningen i Natal-provinsen.

Faktaboks

Uttale
inkˈatha frˈeedom pˈarty
Også kjent som

Frihetspartiet Inkatha

Inkatha Yenkululeko Ye sizwe

IFP

Inkatha var fra grunnleggelsen og frem til 2019 ledet av zulu-høvdingen Mangosuthu Buthelezi, og både bevegelsen og lederen ble uglesett i store deler av Sør-Afrikas svarte befolkning for sin samarbeidsvilje med apartheid-regimet. Mot slutten av apartheid-tiden kom motsetningene mellom IFP og Den afrikanske nasjonalkongressen ANC til overflaten gjennom en voldsbølge preget av kamper mellom tilhengere av de respektive organisasjonene.

ANC og IFP forble politiske motstandere under valgkampen i 1994, og IFP truet helt oppunder valget med å boikotte det – og dermed sette hele prosessen i retning demokrati og fred i fare. Etter internasjonalt press gav IFP etter og deltok. Partiet fikk 10,5 prosent av stemmene på landsbasis (52,1 prosent i KwaZulu-Natal) og 43 seter i nasjonalforsamlingen, mot ANCs 282 og Nasjonalistpartiets 82. IFP ble med i den nye ANC-ledede regjeringen, med Buthelezi som innenriksminister (til 2004).

Partiet har senere blitt mer marginalisert og fikk ved valget i 2019 bare 3,4 prosent av stemmene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg