Jack Kilby

Faktaboks

Jack Kilby

Jack St. Clair Kilby

Født
8. november 1923, Jefferson City, USA
Død
20. juni 2005, Dallas, USA

Artikkelstart

Jack Kilby var en amerikansk fysiker, spesielt kjent for sitt arbeid med mikroprosessoren. Han mottok halve Nobelprisen i fysikk i år 2000.

Biografi

Kilby var ansatt ved Centralab Division of Globe Union, Inc., Milwaukee i 1947–1958 og i 1958–1970 ved Texas Instruments Inc., Dallas, hvor han hadde en rekke stillinger. Fra 1970 arbeidet Kilby med egne forskningsprosjekter (blant annet utnyttelse av solenergi). I 1978–1985 var han professor ved Texas A&M University.

Forskning

Kilbys navn er først og fremst knyttet til mikroprosessoren. Hans demonstrasjon av den første mikrobrikken 12. september 1958 regnes som en historisk begivenhet i og med at monolittiske integrerte kretser danner grunnlaget for moderne mikroelektronikk. Senere var han medoppfinner av blant annet lommekalkulatoren.

Priser og utmerkelser

Kilby ble tildelt en av USAs mest prestisjetunge utmerkelser, National Medal of Science, i 1970. I 1982 ble han opptatt i National Inventers Hall of Fame, på linje med Henry Ford, Thomas Edison og Wilbur og Orville Wright. Kilby innehadde over 60 patenter. Han var medlem av en rekke vitenskapelige og teknisk-vitenskapelige selskaper. Han mottok en rekke priser, blant annet halve Nobelprisen i fysikk 2000 for sine bidrag til oppfinnelsen av integrerte kretser. Den andre halvdelen av prisen ble delt mellom Zjores Alfjorov og Herbert Kroemer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg