Zjores Alfjorov

Faktaboks

Zjores Alfjorov

Zjores Ivanovitj Alfjorov,

Zhores Alferov

Født
15. mars 1930, Vitebsk, Sovjetunionen (nå Hviterussland)
Død
1. mars 2019, Sankt Petersburg, Russland
Zhores Alferov

Artikkelstart

Zjores Alfjorov var en russisk fysiker som sammen med Herbert Kroemer og Jack S. Kilby, fikk nobelprisen i fysikk i år 2000 for utviklingen av halvleder-heterostrukturer for høyhastighetselektronikk og optoelektronikk.

Alfjorov fullførte sin doktorgrad i fysikk og matematikk 1970 ved A. F. Ioffe fysisk-tekniske institutt i St. Petersburg med en avhandling om halvledere.

En halvleder som består av flere tynne sjikt plassert oppå hverandre som en bunke med ark, kalles en heterostruktur av halvledermateriale. Sjiktene kan ha en tykkelse fra noen atomdiametere til noen mikrometere og prepareres på en slik måte at deres krystallstruktur passer sammen slik at elektroner kan bevege seg nesten fritt i grensesjiktet. Denne egenskapen hos heterostrukturer kan utnyttes på mange forskjellige måter. Alfjorov var en pioner i utviklingen av slike heterostrukturer med anvendelser for eksempel i transistorer brukt i utstyr for kommunikasjon via satellitter og i mobiltelefoner. Slike heterostrukturer anvendes også i utstyr for optisk kommunikasjon og for eksempel i laserpekere og LED-belysning.

Alfjorov var også en sentral aktør i utviklingen av optoelektronikken – der man kombinerer bruk av lys og elektrisk strøm til å lage elektroniske komponenter. Fiberoptiske kommunikasjonssystemer og solcellepaneler er eksempler på optoelektroniske produkter.

Alfjorov hadde flere ledende verv som forskningleder og ble i 1995 valgt som medlem av det russiske parlament, Dumaen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg