Orville Wright

Faktaboks

Orville Wright
Født
19. august 1871, Dayton, Ohio
Død
30. januar 1948
Orville Wright
San Diego Air & Space Museum Archives.

Artikkelstart

Orville Wright er en amerikansk oppfinner og flypioner som sammen med sin bror Wilbur Wright er gitt æren for den første vellykkede dokumenterte flygning i et fly med motor.

Karriere

Brødrene Wilbur og Orville Wright drev sykkelverksted i Dayton, Ohio, og senere også sykkelproduksjon. I 1899 begynte de med modellglideflyforsøk, basert på Otto Lilienthals ideer. De foretok så selv flygninger i glidefly. I 1902 fløy de bortimot ett tusen flygninger i et glidefly med hale, utviklet ved hjelp av en primitiv vindtunnel.

Brødrenes første motordrevne fly, Flyer 1, var utstyrt med en 8,8 kW motor som drev to skyvepropeller. 17. desember 1903 ble fire flygninger foretatt ved Kitty Hawk i North Carolina, den siste varte 59 sekunder over en distanse på 259 meter. Orville og Wilbur fløy annen hver gang. Orville fløy først, og tilbakela en distanse på 36 meter på 12 sekunder. Flyer 1 befinner seg i dag i Smithsonian Institution, National Air and Space Museum, i Washington D.C.

Orville fløy i oktober 1905 over en halv time i Flyer 3.

Brødrene Wright grunnla i 1908 flyfabrikken The Wright Company of Dayton, som senere ble en del av Curtiss-Wright. Orville Wright tok over som ledelsen av selskapet i 1912, men solgte sin andel i 1915. Fra 1920 til 1948 var Orville Wright tilknyttet National Advisory Committee for Aeronautics (NACA).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg