Faktaboks

Jørgen Tjønnstaul

Jørgen Olavson Tjønnstaul

Født
1. juli 1894, Kviteseid
Død
22. april 1985
Levetid - kommentar
Gravlagt i Rauland, Vinje
Jørgen Tjønnstaul er har halvlangt hår og står i svart dress med hvit skjorte og slips. Ansiktet hans er i profil ettersom han står og snakker med Kristiane Lund i bunad. Hun holder en hardingfele.

Jørgen Tjønnstaul var en mesterspelemannhardingfele og dyktig historieforteller fra Åsgrend i Kviteseid i Telemark. Han var kjent som en fremragende dansespelmann og en skapende kunstner, som ofte improviserte og aldri spilte slåttene likt fra gang til gang. Da Tjønnstaul døde ble han regnet som en legende.

Familiebakgrunn

Tjønnstaul var oldebarn av eventyrfortelleren og kvederen Anne Golid og sønn av historiefortelleren og spelemannen Olav Tjønnstaul. Han videreførte dermed oldefarens og farens fortellerkunst. Flere av hans eventyr og historier ble nedskrevet av folkemusikk- og folkeminnesamleren Rikard Berge i 1915–1916.

Det var faren som var hans første lærer i felespill, men senere lærte han også mye av andre spelemenn i nærområdet. Da Tjønnstaul var 16 år gammel i 1910 døde faren, og han bosatte seg da i Rauland i Vinje, hvor han oppholdt seg resten av livet.

Produksjon

Tjønnstaul var kjent for sine gode replikker, og det går mange hermer etter ham. Blant folk i Øvre Telemark er det sagt at han er mer sitert enn Henrik Ibsen. De fleste av hermene ble samlet i et festskrift skrevet av Knut Buen og utgitt på Buen kulturverkstad i forbindelse med nittiårsdagen til Tjønnstaul i 1984.

Selv om han improviserte slåttene relativt fritt, har det festet seg flere gode slåtteformer etter Tjønnstaul som har blitt en god del benyttet av spelemenn, spesielt i Vest-Telemark. Den mest kjente av disse er en form av gangaren Førnesbrunen.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Jørgen Tjønnstaul
Historisk befolkningsregister-ID
pf01036534003408

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg