Anne Golid

Faktaboks

Anne Golid
født:
1773, Seljord
død:
11. april 1863, Kvålsgard på Seljordsheii

Anne Golid, norsk forteller, en av de betydeligste kilder for 1800-tallets folkeminnesamlere.

Anne bodde på plassen Golid på Seljordsheii i Seljord. Hun var kjent for sitt gode minne og sitt store tilfang av eventyr, sagn og viser. Hun var ofte i Seljord prestegard hos Magnus Brostrup Landstad og hos Olea Crøger, som skrev ned ballader etter henne. Det er nedtegnet varianter av blant annet Horpa, Draumkvedet, Roland og Magnus kongen og Steinfinn Fefinnsson etter henne.

Mest kjent er hun likevel som eventyrinformant. Jørgen Moe besøkte henne på sin samlerferd i 1842. Hun er kilden til blant annet de lange undereventyrene Buskebrura, Grimsborken og Mestermø. En antar likevel at bare en liten del av hennes store eventyrrepertoar ble nedtegnet direkte fra henne; en del av det ble ført videre av dattersønnen Olav Tjønnstaul, som det finnes nedtegnet et hundretall eventyr etter.

Anne ble født 1780 som eldste barn på garden Sønsttveiten på Seljordsheii. I følge Rikard Berge tjente hun i mange år i Mo i Tokke, og lærte der mye tradisjonsstoff. I 1820 giftet hun seg med den noe eldre enkemannen Jørgen Uppebøen, og de slo seg ned på den vesle plassen Golid. Anne ble enke i 1844, og levde sine siste år på legd på ulike garder i Seljord.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hodne, Ørnulf (1979). Jørgen Moe og folkeeventyrene. Oslo: Universitetsforlaget. Les boka.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg