Faktaboks

Ivar

Ivar Gudrødsson

Død
873, Dublin, Irland
Levetid - kommentar
omtrentlig dødsår
Virke
Konge i Dublin
Familie

Foreldre: Kong Gudrød; morens navn er ikke kjent.

Gift, men hustruens navn er ikke kjent.

Bror til Olav Hvite.

Ivar var en vikingkonge i det norrøne kongeriket i Dublin i vikingtiden. Han styrte i perioder sammen med Olav Hvite, foretok hærferder mot England og Skottland.

Familie

Ivar skal ha vært bror av Olav Hvite, og ifølge en samtidig irsk kilde var han sønn av kong Godhfraidh (Gudrød), som man for øvrig ikke vet noe sikkert om.

Det er mye vi ikke vet om Ivar og hans opphav. Han har vært identifisert med lederen for den store danske hær i England (han som kalles Ingware i Anglo-Saxon Chronicles), og engelske historikere har forsøkt å identifisere ham med Ivar Benløs, sønn av den legendariske vikinglederen Ragnar Lodbrok. Ingen av disse identifikasjonene virker sannsynlige i og med at begge disse var danske, mens Ivar var norsk. Det har også vært gjort forsøk på å koble faren til Gudrød Veidekonges navn, men heller ikke disse spekulasjonene har ført frem.

Konge av Dublin

Ivar må ha fulgt Olav Hvite til Irland omkring 853. De drev da danene ut av Dublin. Ivar overtok herskerskapet i Dublin noen år mens Olav var i Norge, og han er først omtalt i Irland igjen i 857. Ivar nevnes som fører i kampene mot gaddgedlene (Gall-Ghaeil; Gall-Ghàidheil – «fremmed-gælerne») i 857–858. Brødrene invaderte Meath i 859; de var da alliert med den irske kongen Cerball Mac Dúnlainge. Sammen med Asle, en annen norsk konge, grov Ivar og Olav i 863 opp de gamle gravhaugene ved Boyne-elven på jakt etter skatter, noe deres allierte tok svært ille opp.

Ivar var med i Olav Hvites hærtog til Skottland i 870–871, da de blant annet foretok en vellykket beleiring av Dumbarton, hovedstaden i det gæliske kongedømmet Strathclyde. Da Olav forlot Dublin for godt i 871, muligens for å hjelpe sin far i Norge, overtok Ivar som enekonge. Allerede i 873 eller 874 døde han imidlertid av sykdom. I annalene kaltes han da rex normannorum totius Hiberniae et Britanniae, det vil si konge over hele det norske koloniområdet på begge sider av Nordkanalen og Irskesjøen. Ved samme anledning sies det at Ivar døde som kristen. Hans død ble innledningen til det som i irsk historie er kjent som «førtiårshvilen», nemlig et langt opphold i vikingraidene.

Ivar ble etterfulgt av sønnene Sigfred (død 888) og Sigtrygg (død 895), og gjennom dem ble han stamfar til den kongeslekten som hersket i Dublin helt til Sigtrygg Silkeskjegg abdiserte i 1034.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Corrain, Donnchadh Ó.: Ireland before the Normans, Dublin 1972
  • Shetelig, Haakon: biografi i NBL1, bind 6, 1934
  • Smyth, Alfred P.: Scandinavian York and Dublin. The history and archaeology of two related viking kingdoms, bind 1–2, Dublin 1975–1979
  • Storm, Gustav: Kritiske Bidrag til Vikingetidens Historie, bind 1: Ragnar Lodbrok og Gange-Rolv, 1878
  • Thuesen, Nils Petter: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg