Faktaboks

Også kjent som
Irsk: An Mhí
Uttale
mi:þ

Meath er et fylke i Irland, i provinsen Leinster, nordvest for Dublin. Fylket hadde 195 044 innbyggere i 2016 og har et areal på 2342 kvadratkilometer. Byen Navan er fylkets administrasjonssenter.

Meath er en svakt bølgende fruktbar slette langs Boynedalen som domineres av elven Boyne, 112 kilometer lang. Til tross for at Meath er et av de tettest befolkede fylkene i Irland, er landbruk den viktigste næringsgrenen med storfe- og hestehold, hvete-, havre- og potetdyrking. Ellers finnes noe lettindustri innen tekstil- og møbelproduksjon, dessuten inneholder Meath verdifulle forekomster av bly- og sink. Navan, Ceanannus Mór og Trim er de eneste byene, øvrige tettsteder er mest lokale markedssentre.

Meath var en gang eget kongerike og et irsk kultursentrum. Her finnes mange oldfunn og byggverker fra middelalderen, blant annet det enorme neolittiske gravstedet New Grange.

I Meath lå det gamle Tara, et sete for de gamle irske overkonger. På denne åsen finnes tuftene etter en rekke forsvarsanlegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg