Gudrød den gjeve Veidekonge (tilnavnet av norrønt veiðr, 'jakt'), var en norsk småkonge som levde på første halvdel av 800-tallet. Are Frodes Íslendingabók (1120-årene) fremstiller Gudrød som etterkommer til opplandskongen Halvdan Kvitbein, og med det også kongene i Svealand. Han regnes for å være far til Halvdan Svarte, som igjen var far til rikssamleren Harald Hårfagre.

I kvadet Ynglingatal, som er av omdiskutert alder, settes Ynglingeætten i forbindelse med de legendariske kongene i Uppsala som stammet fra de norrøne gudene. Her knyttes Gudrød og ætten hans til Vestfold, og han fremstår som far til Olav Geirstadalv og farfar til Ragnvald Heidumhære, som begge skal ha vært konger der, uten at Halvdan Svarte eller Harald Hårfagre nevnes.

Snorre forteller derimot at Gudrød var konge både i Vestfold og på Opplandene, og at han drepte agderkongen og hærtok og drepte hennes datter Åsa, som fødte ham sønnen Halvdan Svarte. Gudrød skal selv ha blitt drept av Åsas trell. Men overleveringen gjør Gudrøds og hele ættens tilknytning til Vestfold usikker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.