Gudrød den gjeve Veidekonge

Gudrød den gjeve Veidekonge (tilnavnet av norrønt veiðr, 'jakt'), var en norsk småkonge som levde på første halvdel av 800-tallet. Are Frodes Íslendingabók fra 1120-årene fremstiller Gudrød som etterkommer av opplandskongen Halvdan Kvitbein, og med det også kongene i Svealand. Gudrød regnes for å være far til Halvdan Svarte, som igjen var far til rikssamleren Harald Hårfagre.

I kvadet Ynglingatal, som er av omdiskutert alder, settes Ynglingeætten i forbindelse med de legendariske kongene i Uppsala som stammet fra de norrøne gudene. Her knyttes Gudrød og ætten hans til Vestfold, og han fremstår som far til Olav Geirstadalv og farfar til Ragnvald Heidumhære, som begge skal ha vært konger der. Hverken Halvdan Svarte eller Harald Hårfagre nevnes i kvadet.

Snorre forteller derimot at Gudrød var konge både i Vestfold og på Opplandene, og at han drepte agderkongen og hærtok og drepte hennes datter Åsa, som fødte ham sønnen Halvdan Svarte. Gudrød skal selv ha blitt drept av Åsas trell. Men overleveringen gjør Gudrøds og hele ættens tilknytning til Vestfold usikker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg