Faktaboks

Gudrød den gjeve Veidekonge

tilnavnet av norrønt veiðr, 'jakt'

Virke
Sagnkonge
Familie

Angivelige foreldre: Øystein Halvdansson, østnorsk småkonge, og Liv, datter av en viss kong Dag.

Gift med 1) Alvhild; 2) Åsa, datter av agderkongen Harald Granraude.

Far til Olav Geirstadalv og Halvdan Svarte.

Gudrød den gjeve Veidekonge var en norsk småkonge som levde på første halvdel av 800-tallet. Are Frodes Íslendingabók fra 1120-årene fremstiller Gudrød som etterkommer av opplandskongen Halvdan Kvitbein, og med det også kongene i Svealand. Gudrød regnes for å være far til Halvdan Svarte, som igjen var far til rikssamleren Harald Hårfagre.

I kvadet Ynglingatal, som er av omdiskutert alder, settes Ynglingeætten i forbindelse med de legendariske kongene i Uppsala som stammet fra de norrøne gudene. Her knyttes Gudrød og ætten hans til Vestfold, og han fremstår som far til Olav Geirstadalv og farfar til Ragnvald Heidumhære, som begge skal ha vært konger der. Hverken Halvdan Svarte eller Harald Hårfagre nevnes i kvadet.

Snorre forteller derimot at Gudrød var konge både i Vestfold og på Opplandene, og at han drepte agderkongen og hærtok hans datter Åsa, som fødte ham sønnen Halvdan Svarte. Gudrød skal selv ha blitt drept av Åsas trell. Overleveringen gjør Gudrøds og hele ættens tilknytning til Vestfold usikker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg