Iskenderun

Artikkelstart

Iskenderun er en by i den sørøstlige delen av Tyrkia, i det nordøstlige hjørnet av Middelhavet, 97 kilometer nordvest for Aleppo i Syria. Byen har 184 833 innbyggere (2012).

Faktaboks

Uttale
iskenderˈun
Også kjent som
gresk Alexandrett
Tidligere kjent som Alexandretta

Næringsliv

Iskenderun er en havneby med eksport av krommalm og jordbruksprodukter. Den tyrkiske marine har en base 3,5 kilometer utenfor byen. Et stålverk som ble etablert i 1970, har mer enn 6000 ansatte. I byen er det også bomulls-, fosfat- og næringsmiddelindustri. Det er en oljeterimal i Dörtyol, 26 kilometer nord for Iskenderun. Til byen Ceyhan, 59 kilometer nordøst for Iskenderun går det to oljerørledninger. Fra Baku, Aserbajdsjan til Tbilisi, Georgia og videre til Ceylan er det en rørledning på 1768 kilometer. Fra Kirkuk, Irak til Ceyhan er det rørledning på 970 kilometer.

Kultur

I Iskenderun er det et arkeologisk museum og et marinemuseum.

Historikk

Byen ble grunnlagt av Aleksander den store i 333 fvt. Som «det autonome sandsjak Alexandrett» fikk byen med omland fullt indre selvstyre under fransk mandat etter overenskomst mellom Frankrike og Tyrkia i 1921. Byen ble en viktig faktor i den fransk-tyrkiske grensekonflikt i Syria. Området ble i 1938 proklamert som den autonome republikk Hatay, som i 1939 ble avstått til Tyrkia etter folkeavstemning.

Norge i Iskenderun

Det er et honorært norsk konsulat i Iskenderun.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg