Iquitos

Øst i Iquitos ligger den «flytende» bydelen Belén, et kjent turistmål. Mange av innbyggerne lever i ekstrem fattigdom, uten elektrisitet og rent vann.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Iquitos er en by i det østlige lavlandet i Peru, ved elven Amazonas, 3700 kilometer fra munningen. Byen er omkranset av den peruanske amazonasregnskogen og utgjør hovedstaden i regionen Loreto. Iquitos er en viktig elvehavn og endepunkt for skipstrafikk med større fartøy. Det er bare flyforbindelse med Lima. Med 377 609 innbyggere (INEI, 2017) regnes Iquitos for å være verdens største by uten veiforbindelse til omverden.

Faktaboks

Uttale
ikˈitås

Historie

Iquitos var bebodd av urfolk da europeiske jesuitter etablerte seg her på 16- og 1700-tallet. Karl 3 av Spania utviste jesuittene fra Sør-Amerika i 1767, og misjonsstasjonene ble etter hvert plyndret av portugisiske bandeirantes (lykkejegere). Etter uavhengigheten fra Spania ble Iquitos grunnlagt som en peruansk by i 1864.

På slutten av 1800-tallet ble Iquitos en viktig utskipningshavn for gummi. Om lag 150 sefardiske jøder, hovedsakelig fra Marokko, slo seg ned her og ble en del av «gummi-boomen». Iquitos var nå en kosmopolitisk by med en organisert, jødisk minoritet. Til tross for over hundre år uten rabbiner eller synagoge, har mange iquiteños fremdeles jødisk identitet.

Byen stagnerte etter 1912, men har siden 1950-årene opplevd ny vekst, blant annet i forbindelse med leting etter olje. Før flytrafikken ble etablert var Iquitos den mest isolerte byen i Sør-Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg