Perus befolkning

Rundt 78 prosent av Perus befolkningen lever i byområder (2013). Den største byen er hovedstaden Lima, med 9,3 millioner innbyggere.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
En svært høy andel av Perus befolkning har urfolksopphav, eller er av blandet herkomst. Lamaen er tradisjonelt et viktig husdyr i landet, både som lastedyr og for melk, kjøtt og ull.

Folketallet i Peru er beregnet til 30 376 000 (Verdensbanken 2013), og årlig befolkningsvekst er beregnet til 1,3 %. Forventet levelader ved fødsel er 77,3 år for kvinner og 71,9 år for menn.

Peru er et av de få land i Sør-Amerika hvor urfolk utgjør over halvparten av befolkningen. Den største gruppa er quechua, som alene utgjør nær halvparten av Perus folkemengde. Drøye 5 % er aymara. Urfolkene holder til i høylandet og i det tropiske Montañaområdet, 'Fjellområdet', på østskråningen av Andeshøylandet. Ved siden av spansktalende (mestiser; ca. 30–35 %) og grupper som taler urfolksspråk finnes det i dag minoriteter av japanere, kinesere og italienere. Rundt 1 % er afroamerikanere. Mange av disse er etterkommere etter afrikanere som ble ført hit som slaver på 1500- og 1600-tallet.

Store deler av urbefolkningen har ekstremt vanskelige levekår med blant annet utbredt underernæring. Dyp og utbredt fattigdom på landsbygda har skapt en voldsom innflytting til byene, noe som igjen fører til forslumming, høyere arbeidsløshet, kriminalitet og en rekke store sosiale problemer.

Gjennomsnittlig folketetthet er 23,7 innbyggere per km2. Hovedtyngden av befolkningen bor i daler og bekkener i fjellene, og i stigende grad i byene langs kysten, hvor særlig hovedstaden Lima (med havnebyen Callao, 773 700 innbyggere i 2000) har en eksplosiv vekst (7 748 000 innbyggere i 2002). Andre større byer er Arequipa, Trujillo og Chiclayo. Rundt 78 % av befolkningen lever i byområder (2013).

Religion

Nesten hele befolkningen bekjenner seg til kristendommen. Ca. 89 % tilhører den katolske kirke; ca. 7 % er protestanter.

Språk

Spansk og quechua [ketʃwa] er offisielle språk. I høylandet dominerer indianske språk, først og fremst quechua, men også aymara.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg