Lima
Rundt 78 prosent av Perus befolkningen lever i byområder (2013). Den største byen er hovedstaden Lima, med 9,6 millioner innbyggere.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Perus befolkning
En svært høy andel av Perus befolkning har urfolksopphav, eller er av blandet herkomst. Lamaen er tradisjonelt et viktig husdyr i landet, både som lastedyr og for melk, kjøtt og ull.

Folketallet i Peru ble i 2021 beregnet til 33 035 304, den årlige befolkningstilveksten til 1,25 prosent og forventet levealder til 79,2 år for kvinner og 73,7 år for menn.

Den peruanske befolkningen er etnisk sammensatt, med grupper som har både urfolks-, afrikansk og/eller europeisk bakgrunn. Det store flertallet av befolkningen utgjøres av mestiser, folk med blandet etnisk bakgrunn, der innslag fra urbefolkning fra Andes-regionen er mest gjeldende. Som i andre latinamerikanske land har denne utviklingen foregått siden kolonitiden. Ulike regioner i landet kan ha ulike befolkningssammensetninger.

Den nasjonale folketellingen fra 2017 identifiserte 55 urfolksgrupper i Peru, 51 i Amazonas-regionen og 4 i Andes-regionen, i tillegg til den afroperuanske befolkningen bosatt langs kysten. Ifølge folketellingen anser 24,9 prosent av landets befolkning seg selv som urfolk fra Andes-regionen (5 771 885 innbyggere), mens 0,9 prosent av befolkningen identifiserte seg som urfolk fra regnskogsregionen ved Amazonas (212 823 innbyggere) og 3,6 prosent identifiserte seg som afroperuanere (828 894 innbyggere). De øvrige cirka 70 prosent av landets befolkning identifiserte seg som «hvit/mestis/andre»; denne kategorien inkluderer gruppebetegnelser som cholo (et folkelig uttrykk for mestis), pre-inkakulturer, nikkei (peruanere med japansk opprinnelse) og tusan (peruanere med kinesisk opprinnelse).

Etter andre verdenskrig var det en betydelig intern migrasjon i Peru fra rurale strøk inntil byer og fra høylandet (sierra, Andesregionen) til kysten (costa), noe som har ført til endringer i befolkningens geografiske fordeling. Mens 65 prosent av Perus befolkning bodde på høylandet og 28,3 prosent i kysten i 1940, er situasjonen en annen i dag. Ifølge folketellingen fra 2017 bor 58 prosent av Perus befolkning på kysten, og 28,1 prosent på høylandet. Samtidig har befolkningen i regnskogsområder (selva) fordoblet seg fra 1940 til i dag, fra 6,7 til 13,9 prosent av landets befolkning, trolig grunnet intern migrasjon fra sierra til selva. Hovedstaden Lima er den mest folkerike byen i landet, med 29,7 prosent av landets befolkning (9 674 755 innbyggere). Blant andre folkerike byer er Arequipa, Piura, Chiclayo, Trujillo, Cajamarca og Cuzco.

Religion

Nesten hele befolkningen bekjenner seg til kristendommen. Ifølge folketellingen fra 2017 tilhører 76 prosent av befolkningen til den katolske kirke, 14 prosent til evangeliske kirker og 4,8 prosent til andre trossamfunn, mens 5,1 prosent oppgir å ikke ha noen religion.

Språk

Spansk og quechua [ketʃwa] er offisielle språk. Quechua og aymara er mest i bruk på høylandet, ved Andesfjellene. Det finnes flere urfolksspråk som brukes av etniske grupper i Amazonasregnskogsregionen.

Blant urbefolkningen i Andes-regionen er det 50,1 prosent (2 893 670 innbyggere) som har quechua som morsmål, mens 6,8 prosent (392 228 innbyggere) har aymara som morsmål. Quechua-talende folk finnes over hele landet, spesielt i rurale strøk, men også i byer langs Andesfjellene. Aymara-språk er mest gjeldende i Puno, området i Altiplano ved Titicaca-sjøen. Urbefolkningen i Amazonasregnskogen oppgir flere morsmål i folketellingen, spesielt ashaninka (47 978 innbyggere), awajún/aguaruna (36 516 innbyggere) og shipibo-konibo (22 005 innbyggere). I tillegg ble det registrert andre morsmål, som kichwa, ticuna, nomatsigenga, wampis og yine.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg