InSight

Illustrasjon av InSight i virksomhet på Mars-overflaten.

Artikkelstart

Insight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) er en sonde som landet på planeten Mars i november 2018. Formålet er å studere planetens skorpe, mantel og kjerne. Insights oppdrag på Mars skulle egentlig vare i to år, men er utvidet til fire år – til slutten av 2022.

Insight ble skutt opp for NASA fra Vandenberg Air Force Base i California 5. mai 2018. 26. november 2018 landet den på Mars. Sonden er bygd og testet av Lockheed Martin Space Systems i Denver, Colorado, USA.

Landingsområde

I utvelgelsen av et landingsområde ble hele 22 kandidater foreslått. Alle ligger innenfor den flate Elysium Planitia, mindre enn fem grader nord for ekvator, og bare 600 kilometer fra landingsstedet til Mars-roveren Curiosity.

Det er en fordel for InSight å være i nærheten av ekvator for å få tilstrekkelig med sollys gjennom hele året.

Vitenskapelige instrumenter

HP3

Spaden på enden av robotarmen på Insight brukes for å prøve å dytte varmestrømningsmåleren HP3 ned i jordsmonnet på Mars

NASA/JPL-Caltech.

Varmestrømningsmåleren HP3 (Heat Flow and Physical Properties Probe) skal hamres ned i bakken til nesten tre meters dybde. Der skal den måle hvor mye varme som fortsatt strømmer rundt i planeten og finne ut hva kilden til varmen er. Det har vært vanskelig å få denne måleren ned i bakken siden jordsmonnet klumper seg sammen rundt HP3. NASA har prøvd å dytte HP3 ned i bakken med spaden på robotarmen på Insight, noe som har hjulpet men ikke løst problemet. I 2021 vil NASA prøve å bruke spaden til å grave rundt måleren, for å se om dette gjør at sonden kan hamres videre ned i bakken for å komme dypt nok til å gjøre de ønskede målingene. HP3 er levert av den tyske romorganisasjonen DLR (Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt).

SEIS

Seismometeret SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) måler pulseringer i Mars ved å se på marsskjelv, meteorittnedslag og vibrasjoner fra atmosfæren og vinder. Målet er å lære om planetens indre. Mars' kjerne har ikke blitt blandet sammen i like stor grad som Jordens, fordi Mars mangler den tektoniske aktiviteten som tilbakefører Jordens plater til mantelen. Dermed gir Mars muligheten for å finne tegn til hvordan steinplaneter som Jorden, Mars, Venus og Merkur oppsto og utviklet seg. SEIS er levert av Frankrike med komponenter fra Storbritannia, Sveits, Tyskland og USA.

RISE

RISE (Rotation and Interior Structure Experiment) bruker radioforbindelsen mellom InSight og NASAs Deep Space Network for å måle slingringen i Mars' rotasjon. Slike målinger vil kunne avsløre om planeten har en flytende eller fast kjerne.

Spanske instrumenter foretar daglige meteorologiske observasjoner, og et magnetometer registrerer magnetiske forstyrrelser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg