InSight

Illustrasjon av InSight i virksomhet på Mars-overflaten.

Insight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) er en sonde som landet på planeten Mars i november 2018. Formålet er å studere planetens skorpe, mantel og kjerne. InSights oppdrag på Mars er forventet å vare i rundt to år.

InSight ble skutt opp for NASA fra Vandenberg Air Force Base i California 5. mai 2018. 26. november 2018 landet den på Mars. Sonden er bygd og testet av Lockheed Martin Space Systems i Denver, Colorado, USA.

Vitenskapelige instrumenter og mål

For å skaffe data skal InSight blant annet slå varmestrømningsmåleren HP3 (Heat Flow and Physical Properties Probe) ned i bakken til nesten fem meters dybde. Målet er å måle hvor mye varme som fortsatt strømmer rundt i planeten og finne ut hva kilden til varmen er. HP3 er levert av den tyske romorganisasjonen DLR (Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt).

Et annet instrument er seismometeret SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure). Instrumentet skal måle pulseringer i Mars ved å se på marsskjelv, meteorittnedslag og vibrasjoner fra atmosfæren og vinder. Målet er å lære om planetens indre. Mars' kjerne har ikke blitt blandet sammen i like stor grad som Jordens, fordi Mars mangler den tektoniske aktiviteten som tilbakefører Jordens plater til mantelen. Dermed gir Mars muligheten for å finne tegn til hvordan steinplaneter som Jorden, Mars, Venus og Merkur oppsto og utviklet seg. SEIS er levert av Frankrike med komponenter fra Storbritannia, Sveits, Tyskland og USA.

Dessuten vil radioforbindelsen mellom InSight og NASAs Deep Space Network bli brukt for å måle slingringen i Mars' rotasjon. Slike målinger vil kunne avsløre om planeten har en flytende eller fast kjerne.

Spanske instrumenter skal foreta meteorologiske observasjoner, og et magnetometer skal registrere magnetiske forstyrrelser.

Landingsområde

I utvelgelsen av et landingsområde ble hele 22 kandidater foreslått. Alle ligger innenfor den flate Elysium Planitia, mindre enn fem grader nord for ekvator. Det valgte landingsstedet befinner seg i vestre område av Elysium Planitia, 4,5 grader nord og 136 grader øst. Dette er bare 600 km fra landingsstedet til Mars-roveren Curiosity.

Det er en fordel for InSight å være i nærheten av ekvator for å få tilstrekkelig med sollys gjennom hele året.

InSight skulle egentlig ha vært skutt opp i mars 2016. Utsettelsen skyldtes en feil i seismometeret.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg