InSight, Mars-landingssonde planlagt skutt opp av NASA i mars 2016 fra Vandenberg Air Force Base i California. Landing skal skje i slutten av september 2016, og formålet er å studere Mars skorpe, mantel og kjerne.

Planetens kjerne har ikke vært kvernet i samme grad som Jordens, fordi Mars mangler den tektoniske aktiviteten som tilbakefører Jordens plater til mantelen. Dermed gir Mars muligheten for å finne tegn, som ikke lenger eksisterer hos oss, til hvordan stenplaneter som Jorden, Mars, Venus pluss Merkur oppsto og utviklet seg.

For å skaffe data skal InSight blant annet slå en varmestrømningsmåler ned i bakken til en dybde av tre til fem meter. Varmestrømningsmåleren blir nøkkelelementet i en instrumentpakke som skal leveres av den tyske romorganisasjonen DLR (Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt).

Et annet instrument er SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure), som skal leveres av Frankrike med komponenter fra Storbritannia, Sveits, Tyskland og USA. Dessuten vil radioforbindelsen mellom InSight og NASAs Deep Space Network antennene bli brukt for å måle slingringen i Mars' rotasjon. Slike målinger vil kunne avsløre om planeten har en flytende eller fast kjerne.

Endelig skal blant annet spanske instrumenter foreta meteorologiske observasjoner, og et magnetometer registrere magnetiske forstyrrelser.

I utvelgelsen av et landingsområde ble fire kandidater foreslått i 2014. Alle ligger innenfor den flate Elysium Planitia, mindre enn fem grader nord for ekvator. Det som foretrekkes befinner seg fire grader nord for ekvator og 136 grader øst. Endelig valg skal gjøres innen utgangen av 2015.

InSight bygges og prøves av Lockheed Martin Space Systems i Denver, Colorado.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.