Deep Space Network

Den 70 meter store radioantennen ved Deep Space Networks fasiliteter i Canberra, Australia.

Artikkelstart

Deep Space Network er NASAs nettverk av store bakkeantenner for kommunikasjon med ubemannede romsonder langt ute i verdensrommet. Det er det største og mest sensitive vitenskapelige telekommunikasjonssystemet i verden.

Faktaboks

Uttale
di:p speis nˈetwə:k
Også kjent som

DSN

Deep Space Network består av tre stasjoner med 120 graders mellomrom i lengdegrad: Goldstone i California, USA, Canberra i Australia og Madrid i Spania. Plasseringen av disse fasilitetene gjør at kommunikasjonen med romsonder kan opprettholdes kontinuerlig ettersom Jorden roterer. Stasjonene er utstyrt med bevegelige antenner som har en diameter på 70 meter. Stasjonene bruker også mindre antenner, med diameter på 34 meter og 26 meter.

I tillegg til å opprettholde kommunikasjon med romsonder benyttes Deep Space Network til å gjøre radar- og radiobølgeobservasjoner for å lære mer om solsystemet og universet.

Forløperen til Deep Space Network ble etablert i 1958 og ble brukt til å følge NASAs første satellitt, Explorer 1. I dag brukes Deep Space Network blant annet til å ta imot signaler fra Voyager 1 og 2, Lunar Reconnaissance Orbiter, Curiosity og Juno.

Nettverket driftes av NASAs Jet Propulsion Laboratory.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg