Ignacy Jan Paderewski

Faktaboks

Ignacy Jan Paderewski
Uttale
iɡˈnatsɨ ˈjan padɛˈrɛfskʲi
Født
18. november 1860, Kuryłówka, Polen
Død
29. juni 1941, New York, USA
Fødselsdatoen er 6.11. i den julianske kalenderen.
Portrait of Ignacy Jan Paderewski av den nederlandsk-britiske maleren Lawrence Alma-Tadema fra 1890/1891.
Under første verdenskrig opphold Paderewski seg i USA for å engasjere seg for et uavhengig Polen etter krigen. Han solgte - akkurat som andre kjendiser som for eksempel Charlie Chaplin - amerikanske statsobligasjoner i forbindelse med Third Liberty Loan Act i New Yorks City Hall Park den 24.4.1918. Bildet ble antageligvis tatt ved denne anledningen.
Av /George Grantham Bain collection ved Library of Congress.

Artikkelstart

Ignacy Jan Paderewski var en polsk pianist, komponist og politiker. Han studerte blant annet i Warszawa og Berlin. På turneer i Europa og Amerika ble han feiret som en av verdens største pianister, spesielt som tolker av Frédéric Chopins verk. Han skrev operaer (Manru, Sakuntala), orkesterverker (blant annet to symfonier) og klaverstykker (blant annet Menuett i G-dur).

Paderewski var under den første verdenskrig medlem av det polske nasjonalrådet i Paris, og han ble dets representant i USA. Etter krigen var han stats- og utenriksminister i Polen fra januar til november 1919, men forlot deretter landet. Fra 1940 var han formann i det polske nasjonalråd i London (eksilparlament).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg