En utfordring ved IP-telefoni er tidsforsinkelse. Denne forsinkelsen kan være en konstant forsinkelse mellom avsender og mottaker, eller variasjon i forsinkelse mellom de individuelle datapakkene som bærer lydsignalene (såkalt «pakkejitter»). Både koding og pakking av talesignalet tar tid. Forsinkelsen til koderen er avhengig av hvilken algoritme som benyttes. I tillegg kommer forsinkelser fra operativsystemet og forsinkelse og kø i nettet.
Forsinkelsene og veivalgene i ruterne er trafikkavhengige, noe som betyr at pakkene ikke nødvendigvis kommer frem i riktig rekkefølge og til riktig tid. For å kunne sortere pakkene slik at de dekodes i riktig rekkefølge blir de tidsmerket. Talepakkene forsinkes i en såkalt jitterbuffer, som kompenserer for variasjoner i ankomsttidspunktene. Dette bidrar også til den samlede tidsforsinkelsen. Dersom forsinkelsen i bufferen er kort, kan pakker tapes når de ankommer mottakeren for sent. Hvis forsinkelsen i bufferen er for stor, vil samtalen oppleves med lavere kvalitet.
Den største jitterkilden er i aksessnettet, det vil si forbindelsen mellom brukeren og IP-nettet. Dersom det er sammenvevd trafikk, for eksempel websurfing eller IP-TV-strømmer, vil denne øke jitter fordi pakkene må sendes enkeltvis. Talepakkene må avvente dersom en annen type pakke er under sending.
Et annet problem er pakketap i IP-overføringen. Det er ingen garanti for at en pakke kommer fram til mottakeren. Da vil det kunne høres et støyras mens dekoderen gjenoppretter sin funksjon. Problemet kan løses ved å sende pakkene på nytt, men dette vil øke tidsforsinkelsen og er ikke aktuelt for IP-telefoni. Det er også utviklet feilrettingsmekanismer der tapte pakker erstattes. Flere prinsipp kan benyttes, og for noen talekodere er feilretting en del av algoritmen.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.