Pakkejitter er fluktuasjonene i forsinkelser hos datapakker som leveres via et nettverk. Dette har betydning for transport av informasjon i form av tale, video og TV fordi i en jevn strøm av datapakker skaper pakkejitter forstyrrelser i de dekodete mottatte signalene.

Pakkejitter opptrer fra svitsjende knutepunkter, der datapakker fra ulike avsendere og til ulike mottakere formidles gjennom en felles kø. Det kan også opptre dersom de enkelte pakker har anledning til å følge ulike veier ned forskjellige tidsforsinkelser gjennom nettverket (datagram), for så å bli sortert til riktig rekkefølge rett foran mottaker.

Jitter i mottatte datapakker kan reduseres på mottakersiden ved å la dem gå gjennom et felles forsinkende ledd (ofte kalt «jitter buffer» eller «buffer»), der utlesningene styres av en stabil tidsreferanse. Men større forsinkelse virker forstyrrende for interaktive signaloverføringer, som i telefonsamtaler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg