Pakkejitter er fluktuasjonene i forsinkelser hos datapakker som leveres via et nettverk. Dette har liten betydning for transport av rene data, men når det skal overføres kontinuerlig informasjon i form av tale, video og TV i en jevn strøm av datapakker, så skaper pakkejitter forstyrrelser og «hakking» i de dekodete mottatte signalene.

Pakkejitter opptrer fra svitsjende knutepunkter, der datapakker fra ulike avsendere og til ulike mottakere formidles gjennom en felles kø (såkalt «store-and-forward»). Det kan også opptre dersom de enkelte pakker har anledning til å følge ulike veier ned forskjellige tidsforsinkelser gjennom nettverket (datagram), for så å bli sortert til riktig rekkefølge rett foran mottaker.

Jitter i mottatte datapakker kan reduseres på mottakersiden ved å la dem gå gjennom et felles forsinkende ledd (ofte kalt «jitter buffer» eller «buffer»), der utlesningene styres av en stabil tidsreferanse. Men større forsinkelse virker forstyrrende for interaktive signaloverføringer, som i telefonsamtaler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.