Pakkejitter er fluktuasjonene i forsinkelser hos datapakker som leveres via et nettverk. Dette har liten betydning for transport av rene data, men når det skal overføres kontinuerlig informasjon i form av tale, video og TV i en jevn strøm av datapakker, så skaper pakkejitter forstyrrelser og «hakking» i de dekodete mottatte signalene.

Pakkejitter opptrer fra svitsjende knutepunkter, der datapakker fra ulike avsendere og til ulike mottakere formidles gjennom en felles kø (såkalt «store-and-forward»). Det kan også opptre dersom de enkelte pakker har anledning til å følge ulike veier ned forskjellige tidsforsinkelser gjennom nettverket (datagram), for så å bli sortert til riktig rekkefølge rett foran mottaker.

Jitter i mottatte datapakker kan reduseres på mottakersiden ved å la dem gå gjennom et felles forsinkende ledd (ofte kalt «jitter buffer» eller «buffer»), der utlesningene styres av en stabil tidsreferanse. Men større forsinkelse virker forstyrrende for interaktive signaloverføringer, som i telefonsamtaler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.