SIP, protokoll for VoIP (IP-telefoni). Når man ringer til en IP-telefon, er det egentlig til en IP-adresse man ringer. SIP «oversetter» et telefonnummer eller annen adresseinformasjon til en IP-adresse.

SIP (Session Initiation Protocol) er utviklet av IETF (Internet Engineering Task Force), og er en tekstbasert klient/tjener-protokoll som har store likheter med http. SIP benyttes til å etablere, modifisere og avslutte tale og video-samtaler over et IP-nett (inkludert Internettet). Etter at standardiseringsgruppen 3GPP vedtok å basere mobiltelefoni i et IP-nett på SIP-protokollen i 2001, er SIP blitt den dominerende protokollen for VoIP.

SIP er basert på en klient/tjener arkitektur. Før et anrop kan foretas må terminalen registreres i en Registrar. Denne lagrer adresseinformasjonen til terminalen som blir registrert. Et anrop sendes til tjeneren (enten SIP Proxy eller Redirect server).

SIP Proxy er det mest vanlige alternativet. Den funksjonerer både som klient og tjener. Anropet som mottas sendes videre i retning av tjeneren til mottakeren av anropforsøket. Svar returneres  samme ruten som anropet  gikk ut over.

En Redirect server returnerer adressen til mottakeren av anropsforsøket tilbake til anropende klient. Dette er informasjon som brukes til å anrope mottakeren direkte. Svaret formidles også direkte tilbake til avsenderen.

En annen protokoll, SDP (Sesssion Description Protocol), beskriver hvilke tale- eller video-koder som støttes.

I likhet med http-basert informasjon kan SIP-meldinger krypteres. Kryteringsalgoritmen som benyttes er TLS (Transport Layer Security).

Ovenstående  er signaleringsprosedyrer for samtale- oppkopling, mens samtalens innholdet (tale eller video) overføres direkte mellom samtalepartene.

I tillegg til basisfunksjonene har IETF utgitt en rekke tillegg (extensions), mens 3GPP spesifiserer tilleggsfunksjoner for det mobile VoIP-systemet. 3GPP-SIP er defor ikke lik IETF-SIP.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.