Bit, ett siffer i to-tallsystemet, dvs. 0 eller 1. Brukes som enhet for informasjon, og som mål for kapasiteten til digitale elektroniske komponenter. En mikroprosessor kan for eksempel håndtere 8, 16, 32, 64 eller 128 bit av gangen.

Som mål for hastigheter i datakommunikasjon oppgis som regel overførte bit i sekundet, eller avledede enheter som kbit/s (kilobit i sekundet, engelsk: kilobits per second kbps), Mbit/s (megabit i sekundet, engelsk: Mbps), og videre Gigabit/s og Terabit/s. For eksempel er utstyr for datakommunikasjon via telefonlinjer standardisert til  overføring av enten 2 400, 9 600, 14 400 eller 28 800 bit i sekundet. Standarden for digitaliserte telefonkanaler ble fastsatt til 64 000 bit/s (64 kbit/s) overføringshastighet, gjerne kalt bitrate.

En bitgruppe eller byte er en serie på 8 bit, og svarer som regel til ett tegn (siffer, bokstav osv.) i vårt alfanumeriske system. Symbolet for bit er b, og for byte B. Lagringskapasiteter oppgis som regel i byte, eller avledede enheter som kB (kilobyte, egentlig 1024 byte) og MB (megabyte, egentlig 1024 kB).

Se også binære multipler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

5. mai 2012 skrev Halvor Bothner-By

Forkortningen"bps" er ikke korrekt. Den internasjonale betegnelsen er "bit/s", slik det også brukes i Norge. (Vi bruker jo dette formatet generelt)

6. mai 2012 skrev Trond Ulseth

Enig med Halvor Bothner-By, men det bør også nevnes at forkortningen "bps" benyttes mye i Nord-Amerika.

2. februar 2016 skrev Svein Johan Knapskog

Torbjørn,
det ser ut som om det for flertallsformen for bit er brukt både bit og biter. Jeg stemmer for at vi holder oss konsekvent til bit.
Svein.

17. februar 2016 svarte Torbjørn Skramstad

Jeg er enig med deg i at vi holder oss konsekvent til bit (både entall og flertall).

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.