bit

Artikkelstart

En bit er ett siffer i to-tallsystemet, det vil si enten 0 eller 1. Bit brukes som enhet for informasjon (informasjonsenhet) og som mål for kapasiteten til digitale elektroniske komponenter. En mikroprosessor kan for eksempel håndtere 8, 16, 32, 64, 128 eller 256 bit av gangen.

Faktaboks

Etymologi
fra engelsk binary, ‘dobbelt’ og digit, ‘tall’

Som mål for hastigheter i datakommunikasjon oppgis som regel overførte bit i sekundet, eller avledede enheter som kbit/s (kilobit i sekundet, engelsk: kilobits per second kbps), Mbit/s (megabit i sekundet, engelsk: Mbps), og videre Gigabit/s og Terabit/s. Overføringshastigheten kalles gjerne bitrate.

En bitgruppe eller byte er en serie på 8 bit, og svarer som regel til ett tegn (siffer, bokstav og så videre) i vårt alfanumeriske system. Symbolet for bit er b, og for byte B.

Lagringskapasiteter oppgis som regel i byte, eller avledede enheter som kB (kilobyte, egentlig 1024 byte) og MB (megabyte, egentlig 1024 kB).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Halvor Bothner-By

Forkortningen"bps" er ikke korrekt. Den internasjonale betegnelsen er "bit/s", slik det også brukes i Norge. (Vi bruker jo dette formatet generelt)

skrev Trond Ulseth

Enig med Halvor Bothner-By, men det bør også nevnes at forkortningen "bps" benyttes mye i Nord-Amerika.

skrev Svein Johan Knapskog

Torbjørn, det ser ut som om det for flertallsformen for bit er brukt både bit og biter. Jeg stemmer for at vi holder oss konsekvent til bit. Svein.

svarte Torbjørn Skramstad

Jeg er enig med deg i at vi holder oss konsekvent til bit (både entall og flertall).

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg