Den internasjonale teleunion

Den internasjonale teleunion, et overordnet internasjonalt organ for utvikling av telekommunikasjoner.

Faktaboks

også kjent som:
engelsk International Telecommunication Union (ITU), fransk Union Internationale des Télécommunications (UIT)

Historikk

Sin nåværende form og sitt navn fikk unionen i 1932 ved sammenslåing av Den internasjonale telegrafunion, etablert 1865, og Den internasjonale radiotelegrafunion, etablert 1903–1906. Unionen hadde sete i Bern til 1948, da det flyttet til Genève. ITU har siden 1947 vært særorgan under FN.

Opprettelsen av ITU startet med inngåelse av en konvensjon mellom 20 stater 17. mai 1865, der Norge var en av grunnleggerne (signatarene) sammen med flere andre europeiske stater. 17. mai er av denne grunn den offisielle telekomdagen, "World Telecommunication and Information Society Day".

Oppgaver

ITU har ansvar for å fremme utviklingen av effektive teletjenester, gi hjelp til telekommunikasjonsutbygging i utviklingsland og for å ta opp politiske spørsmål knyttet til internasjonal telekommunikasjon. Gjennom sine mange fagoppdelte arbeidsgrupper (Study Group/Commission) har ITU utviklet og publisert et stort antall Rekommendasjoner (standarder) for tekniske, operative og administrative forhold, som sikrer at de sammenhengende internasjonale teletjenestene fungerer globalt. Arbeidsgruppene settes sammen av eksperter fra medlemslandenes nasjonale teleforvaltninger og operative teleselskaper, samt fra industri og internasjonale bransjeorganisasjoner.

Organisasjonen til ITU har 4 permanente organer:

  • Generalsekretariatet (General Secretariat)
  • Den internasjonale rådgivende telegraf- og telefonkomiteen (Standardization), ITU-T (tidligere kalt CCITT)
  • Den internasjonale rådgivende radiokomiteen (Radiocommunication), ITU-R (tidligere kalt CCIR)
  • Utviklingskomiteen (Development) ITU-D
  • Telecom-messene (ITU Telecom).

I 2004 hadde ITU 191 medlemsland, dessuten hadde 640 organisasjoner og bedrifter fullt medlemskap, og drøyt 100 assosiert medlemskap.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg