Faktaboks

Warner Brothers

Warner Bros.

Uttale
wˈå:nə brˈʌðəz
Logoen til Warner Brothers slik den så ut i 1923.
/Wikimedia commons.

Warner Brothers er et amerikansk filmselskap, grunnlagt av brødrene Harry, Sam, Albert og Jack Warner. De begynte som distributører, men gikk over til filmproduksjon i 1912. Selskapets navn er fra 1923. En vaklende økonomi fikk selskapet til å satse på lydfilmen, og det ble en pådriver i innføringen av denne.

Suksess fra 1930-tallet

Selskapet oppnådde stor suksess med lydfilmen The Jazz Singer (1927), og kom igjen på fote. I 1930-årene fikk Warner Brothers oppmerksomhet med sine gangsterfilmer og filmbiografier, blant annet om Emile Zola og Louis Pasteur. De mest populære stjernene var Edward G. Robinson, James Cagney, Bette Davis, Errol Flynn, Rita Hayworth og Barbara Stanwyck.

I 1940-årene stod selskapet bak Humphrey Bogart-klassikere som The Maltese Falcon (Ridderfalken fra Malta, 1941) og Casablanca (1942), i 1950-årene filmene med James Dean, Howard Hawks' western Rio Bravo (1959) med John Wayne og Elia Kazans A Streetcar Named Desire (1951) med Marlon Brando.

TVen kommer

I konkurransen med TVen ble Warner Brothers svekket. I 1967 ble selskapet overtatt av Seven Arts, som i 1969 solgte det videre til Kinney National Service. Kinney ble deretter omdøpt til Warner Communications i 1971, og engasjerte seg blant annet i forlagsvirksomhet, fornøyelsesparker, film og TV. Selskapet produserte blant annet filmene til Stanley Kubrick og Clint Eastwood.

I perioden 1989–1990 ble Warner Communications slått sammen med Time Inc., og ble til medieselskapet Time Warner, senere AOL Time Warner (2001–2003), deretter Time Warner igjen før selskapet ble kjøpt av AT&T og i 2018 omdøpt til WarnerMedia.

Warner som plateselskap

Warner Brothers Record Company ble startet i 1958, og oppnådde suksess tidlig i 1960-årene med artister som The Everly Brothers og Peter, Paul and Mary.

Etter diverse oppkjøp og sammenslåinger gikk selskapet inn i WEA (Warner–Elektra–Atlantic) i begynnelsen av 1970-årene, og er nå et av verdens største plateselskaper, med en lang rekke av populærmusikkens fremste artister, deriblant Paul Simon, Metallica, Dire Straits, Emmylou Harris, Ry Cooder, AC/DC, Van Morrison og Neil Young.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg