Holckenhavn

Artikkelstart

Holckenhavn er et gods og slott i Danmark, på det østlige Fyn, på sørsiden av Nyborg Fjord. Godset har et areal på 9200 dekar, hvorav 5800 dekar dyrket mark, og tilhører slekten Holck.

Godset het opprinnelig Kogsbølle, og tilhørte fra middelalderen slekten Ulfeldt. Riksråd Jakob Ulfeldt (død 1593) gav godset navnet Ulfeldtsholm. I 1616 solgte hans sønn, rikskansler Jakob Ulfeldt d.y. godset til fru Ellen Marsvin, som kalte det Ellensholm. Hennes datter, kong Christian 4s hustru Kirsten Munk, arvet godset i 1649. Etter hennes død i 1658 gikk godset i arv til datteren Leonora Christina og hennes mann rikshovmester Corfitz Ulfeldt, som var sønn av rikskansleren. Eiendommen ble konfiskert i 1662 etter at Ulfeldt hadde forrådt konge og fedreland. Kongen gav gården navnet Nygaard, og overdro den i 1672 som baroniet Holckenhavn til Eiler Holck, som i 1671 var utnevnt til baron. Baroniet gikk i arv innenfor slekten Holck til det ble avløst i 1922, og har siden vært slektens private eiendom.

Holckenhavn slott

Holckenhavn slott er et stort, firefløyet anlegg med toetasjes portfløy og treetasjes fløyer rundt gårdens øvrige sider. Slottet har en rekke tårn, blant annet et høyt trappetårn med spir. Holckenhavn ble påbegynt av Jacob Ulfeldt, og ble ferdigstilt og fikk sitt nåværende utseende i renessansestil ved fru Ellen Marsvins byggearbeider. Østfløyen inneholder i første etasje et praktfullt kapell og i annen etasje den langstrakte og praktfullt innredede riddersalen. Slottet ble restaurert i 1904–1910 og inneholder verdifulle kunstsamlinger, blant annet malerier av Abraham Wuchters, Karel van Mander og Balthasar Denner. Her finnes også et bibliotek på rundt 3000 bind. Holckenhavn er omgitt av en stor park.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg