Faktaboks

Hirsch Zvi Komissar
Født
9. juni 1887, Paritsji, Russland (nå Parytsjy, Belarus)
Død
7. oktober 1942, Falstad
Hirsch Komissar
Av /Trondheim Byarkiv.
Lisens: CC BY 2.0

Hirsch Zvi Komissar var en norsk forretningsmann fra Trondheim som 7. oktober 1942, under unntakstilstanden i Midt-Norge, ble henrettet som ett av de ti sonofrene i Trøndelag.

Komissar var jøde, født i Belarus, og tok utdannelse som maskiningeniør i fødelandet før han flyttet til Norge. Han kom til Trondheim i 1915, som forretningsagent for et fransk spedisjonsfirma. Han behersket flere språk og engasjerte seg i det offentlige liv og den offentlige debatt. Han støttet den sionistiske ideen om et jødisk hjemland, og var med på å stifte en sionistisk gruppe som han representerte ved internasjonale kongresser.

Komissar startet egen forretningsdrift i kolonialbransjen, før han gikk over til klesbransjen. Ved krigsutbruddet 9. april 1940 oppholdt han seg i Sverige, men vendte på sommeren tilbake til Norge. Da han ble arrestert 12. januar 1942, var det trolig grunnet en mistanke om at han hadde spredd nyheter fra de norske sendingene i London. Han fikk telefonisk ordre fra Gestapo om å melde seg på Misjonshotellet, og møtte opp. Hans kone, Marie, lå på sykehus, og Komissar ønsket ikke å flykte.

Etter forhør på Misjonshotellet havnet han i Vollan-fengselet, for overføring til Falstad fangeleir, 21. januar. Sammen med andre fanger derfra ble han i august sendt til arbeidsleire i Kvænangen og Øksfjord i Nord-Troms, der de blant annet bygget snøskjermer på riksveien til Finnmark. Hvorfor han så ble hentet tilbake til Falstad omkring 1. oktober er ukjent, og Komissar sto ikke på den opprinnelige listen over sonofre. Mappen hans ble likevel bragt fra Falstad til Trondheim, og Komissar ble henrettet sammen med de ni andre sonofrene ved daggry 7. oktober 1942.

Etter henrettelsen tok Komissars familie seg til Oslo, og gikk i dekning til de ble hjulpet over til Sverige. I 2012 ble det satt ned en såkalt «snublestein» til minne om Hirsch Komissar i fortauet utenfor Klostergata 35 i Trondheim, der han bodde.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Reitan, Jon: Jødene fra Trondheim, 2005.
  • Stranger, Simon: Leksikon om lys og mørke, Oslo 2018.

Faktaboks

Hirsch Zvi Komissar
Historisk befolkningsregister-ID
pf01063300012755

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg