Hindremstranda sett mot vest

Knut Rosvold. fri

Hindrem er et bygdelag mellom Leksvik og VanvikanLeksvik kommuneNord-Trøndelag.

Ifølge historiske kilder skal Hindrem ha vært kirkested helt fra middelalderen. Det var en stavkirke. I kirkestolen kan man lese at den utover mot 1650 var gammel og "brøstfeldig". Ole Jonsen Hindrum reparerte den, og i 1653 satte han opp nytt tårn med spir. Men man fryktet at det nye tårnet var så tungt at det stod i fare for å bryte ned det gamle bygget. Det ble vedtatt å bygge ny kirke. Arbeidet startet ca. 1660 og nykirka, bygd i laftet tømmer, stod ferdig i 1665. Det nye tårnet og spiret med årstallet 1653, ble overflyttet fra stavkirka.

Kirka fra 1665 ble solgt i 1897, og revet året etter. Det var da bygd ny kirke i Vanvikan (Stranda kirke). Det hører med til historien at tømmeret i den gamle kirka ble gjenbrukt til bygging av en bygård på Rosenborg i Trondheim. Hindrem kirke inneholdt bl.a. en del verdifulle glassmalerier (vinduer) som nå befinner seg på Vitenskapsmuseets kirkesamlinger i Trondheim.

I 2012 ble en ny Hindrem stavkirke vigslet.

Hindrem har, i likhet med nabogrenda Seter, et meget godt jordbruksland. Stor kornproduksjon. Egen skole fram til 1997. Fram til på slutten på 1950-årene hadde Hindrem egen kai som ble betjent av Frosta Dampskibsselskap sine båter. Men behovet for kai og skipsanløp forsvant da ferjetrafikken over fjorden fra Vanvikan til Trondheim kom i gang fra 1955.

På neset mellom Hindrem og Seter finnes en stor gammel steinansamling som man mener kan ha tjent forsvarshensikter - kanskje en bygdeborg. Se Amborneset og Borgåsen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.