Hindremstranda sett mot vest

Knut Rosvold. fri

Hindrem er et bygdelag mellom Leksvik og VanvikanLeksvik kommuneNord-Trøndelag.

Ifølge historiske kilder skal Hindrem ha vært kirkested helt fra middelalderen. Det var en stavkirke. I kirkestolen kan man lese at den utover mot 1650 var gammel og "brøstfeldig". Ole Jonsen Hindrum reparerte den, og i 1653 satte han opp nytt tårn med spir. Men man fryktet at det nye tårnet var så tungt at det stod i fare for å bryte ned det gamle bygget. Det ble vedtatt å bygge ny kirke. Arbeidet startet ca. 1660 og nykirka, bygd i laftet tømmer, stod ferdig i 1665. Det nye tårnet og spiret med årstallet 1653, ble overflyttet fra stavkirka.

Kirka fra 1665 ble solgt i 1897, og revet året etter. Det var da bygd ny kirke i Vanvikan (Stranda kirke). Det hører med til historien at tømmeret i den gamle kirka ble gjenbrukt til bygging av en bygård på Rosenborg i Trondheim. Hindrem kirke inneholdt bl.a. en del verdifulle glassmalerier (vinduer) som nå befinner seg på Vitenskapsmuseets kirkesamlinger i Trondheim.

I 2012 ble en ny Hindrem stavkirke vigslet.

Hindrem har, i likhet med nabogrenda Seter, et meget godt jordbruksland. Stor kornproduksjon. Egen skole fram til 1997. Fram til på slutten på 1950-årene hadde Hindrem egen kai som ble betjent av Frosta Dampskibsselskap sine båter. Men behovet for kai og skipsanløp forsvant da ferjetrafikken over fjorden fra Vanvikan til Trondheim kom i gang fra 1955.

På neset mellom Hindrem og Seter finnes en stor gammel steinansamling som man mener kan ha tjent forsvarshensikter - kanskje en bygdeborg. Se Amborneset og Borgåsen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.