Leksvik Edelmetall AS (Leksvikarmatur)

Artikkelstart

Leksvik Edelmetall AS, fabrikk for produksjon av sanitærarmatur som ble etablert i Leksvik, Trøndelag i 1958. Etter konkurs i 1960 ble den reetablert i 1961 under navnet AS Leksvikarmatur.

Fabrikken ble straks en hjørnesteinsbedrift i bygda. Etter hvert ble den landets ledende produsent av sanitærarmatur, med kjente merkevarensvn som Stjernearmatur og senere ORAS.

Historie

Leksvik var frem til på 1950-tallet en fattig kommune. Til tross for nærheten til Trondheim var næringsgrunnlaget i all hovedsak jordbruk, basert på små driftsenheter med storfe-, sau- og geitehold. Elektrisk strøm fikk bygda først høsten 1957, og bilvei ut av bygda kom ikke før i 1964. Før den tid var man avhengig av båt som hadde anløp et par dager i uka.

Med det formål å utarbeide planer for industrireisning nedsatte kommunestyret i 1957 en arbeids- og tiltaksnemnd. Foruten ordføreren selv, Elias Grande (1908–1976), bestod nemnda av Bjørn Lyng og Andreas Graven (1896–1970). Etter nøye overveielser kom nemnda fram til et forslag om å reise en fabrikk for produksjon av sanitærarmatur.

Bedriften fikk navnet Leksvik Edelmetall AS. Aksjekapitalen på 300 000 kroner ble skaffet til veie ved salg av aksjebrev pålydende 1000 kroner. Byggingen og innkjøringen av bedriften ble imidlertid langt mer økonomisk krevende enn det de oppsatte budsjettene tok høyde for. Fordi Elias Grande var kommunens fremste personlighet, som både ordfører, banksjef i den lokale sparebanken og styreformann i Leksvik Edelmetall, var det lett å havne i et slikt uføre. Hovedsakelig på grunn av et lån på 1 250 000 kroner som banksjefen hadde forskuttert fra Leksvik sparebanks foliokonto, og som senere ikke ble innvilget som avtalt med långivende bank, samt en hel rekke andre uregelmessigheter i regnskapsførselen, ble han siktet og senere dømt til tre års fengsel for økonomisk utroskap.

Både banken og Leksvik Edelmetall ble slått konkurs i 1960, men konkursboet ble kjøpt opp av gründeren Bjørn Lyng, og bedriften gjenoppstod i 1961 som AS Leksvikarmatur. Leksvikarmatur ble i 1985 solgt til det finske VVS-konsernet ORAS. Produksjonen fortsatte i Leksvik fram til 2010, da produksjonen ble flyttet til utlandet.

Etableringen av armaturfabrikken ble starten på et industrieventyr i Leksvik, med etablering av flere høyteknologiske bedrifter i årene som fulgte.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Odd H. Vanebo: Men ikke fradømt æren, Embla Forlag AS, 2009

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg