Dagligstua med leir-rappede vegger som ser ut som rundtømmer. Legg også merke til inskripsjonen på taklistene.

Knut A Rosvold (2012) . fri

"Finstua" på Ner-Killingberg. Møblene er laget av treskjæreren Christian Oxaas og veggmaleriene er utført av Anders Havdal. På døra portrett av Olav den Hellige.

Knut A Rosvold (2012) . fri

Ner-Killingberg er bygdemuseum for Leksvik i Nord-Trøndelag.

Gården Ner-Killingberg ble bygd i 1834 på typisk trøndersk vis; et omtrent kvadratisk tun omgitt av hovedbygning (trønderlån), et stort vinkelfjøs, et stabbur og en arbeidsstue. Selve trønderlåna er ganske tradisjonelt bygd, kledd med profilert tømmermannspanel og med en dekorert portal rundt hovedinngangen som vender mot sør. Det helt spesielle med Ner-Killingberg er utsmykningen av de viktigste rommene i bygningen. De rappede veggene i dagligstuen er unik i norsk sammenheng - de ser ut som tømmervegger. Taklistene er dekorert med nasjonale slagord. Fyllingspanelene i finstua er kunstnerisk utsmykket som veggmalerier. Også dørene og mye av interiøret er dekorert med nasjonalromantiske symboler.

Det var læreren Johan Killingberg, som eide gården fra ca. 1890 til 1913, som stod for utsmykningen. Killingberg var spesielt opptatt av de rådende åndsretningene i samtiden - det var like etter løsrivelsen fra Sverige. Dette, sammen med hans store interesse for kunst og kulturhistorie bevirket at han satte i gang dette store utsmykningsarbeidet på gården sin. Til dette arbeidet hadde han uvurderlig hjelp av sine to lærer-kolleger Anders Olsen Havdal og Christian Adolfsen Oxaas. Førstnevnte hadde mange talenter, blant annet var han en habil kunstmaler. Den andre var møbelsnekker og sløydlærer.

Killingberg solgte gården til Nordre Trondhjem Amt Skogselskap i 1913, fordi kommunen på dette tidspunkt ikke så seg i stand til å kjøpe den. Noen år senere ble gården likevel kommunens eiendom, og den tjener i dag som Leksvik bygdemuseum. Bygningene ble fredet i 1988.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.