Faktaboks

Odd B. Eide Sportsvarefabrikk

Odd Brynjulf Eide (1911-1985)

Odd B. Eide
.
Lisens: fri
Eide-staven
.
Lisens: fri

Odd B. Eide Sportsvarefabrikk var en liten, men suksessfull leverandør av skistaver til den norske skieliten i 1960- og 1970-årene.

Bedriften ble etablert i Leksvik i Nord-Trøndelag i 1946. Dette var den første betydelige industrietableringen i bygda, som på den tiden var helt isolert fra omverden veimessig og dessuten manglet skikkelig strømforsyning. Hovednæringen var jordbruk, vesentlig småbruk med husdyrhold, ikke minst geit.

Odd Brynjulf Eide var sønn av lensmann Ole Conrad Eide. Han gikk på politiskole i Stockholm og studerte deretter jus ved Universitetet i Oslo. Da krigen brøt ut, var han lensmannsbetjent under sin far. Han ble senere arrestert og satt på Grini. I stedet for å starte på en juridisk karriere, startet han opp med produksjon av tønner. Men sportsinteressert som han var fikk han fort en idé om at skistaver var et produkt som det ville bli stort behov for i fremtiden. Etter å ha satt seg grundig inn i «skistavens anatomi» og saumfart markedet for egnede materialer og utstyr, startet han opp i «Naustet», der det også foregikk tønneproduksjon. Materialet i stavene var Tonkin-bambus fra Kina.

Skistavproduksjonen skulle etter hvert vise seg å bli en stor suksess. I 1963 ble det produsert 60 000 par skistaver i Leksvik, noe som skulle øke til 250 000 par i rekordåret 1974. Rundt 1970 var det omkring 30 skistavfabrikker i Norge og konkurransen var tilsvarende hard. Bemerkelsesverdig er det da at under norgesmesterskapene på ski i begynnelsen av 1960-årene gikk 85 prosent av samtlige deltakere med Eide-staven. Under OL i Cortina (1956), Squaw Valley (1960) og Seefeld (1964) ble både gullmedaljer og andre medaljer erobret av deltakere som gikk med Eide-staven. I 1960- og 1970-årene beskjeftiget bedriften 35–40 ansatte. I lavsesongen ble det også produsert andre sportsartikler, hovedsakelig fiskeredskaper, hvor Eide-stengene var populære i markedet.

Etter hvert som konkurransen tiltok og priskrigen hardnet til, var det bare de sterkeste aktørene i markedet som kunne henge med, og i 1983 ble Eide-fabrikken oppkjøpt av Trygve Liljedahl Skistavfabrikk AS og lagt ned. Men Odd B. Eide var tidlig ute, og fortjener en spesiell plass i Leksviks industrihistorie.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kjell Dahle: Fra geit til industri, utgitt i 2003 (ISBN 82-996626-0-5)

Kommentarer (1)

skrev Knut A. Rosvold

Denne artillelen kan kanskje flyttes til: Store norske leksikon - Økonomi og næringsliv - Næringsliv - Bedrifter og personer ?

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg