Faktaboks

Hesselager
Etymologi
hæsli, ‘hassel’; ager, ‘åker, dyrket mark‘’
Hesselager Kirke
Hesselager Kirke
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hesselager er en landsby på Fyn i Danmark, som ligger midt mellom Svendborg og Nyborg. Den hadde 902 innbyggere i 2022.

Landsbyen er første gang nevnt i 1183. Gammel Hesselager med kirken er omgitt av eldre gårder og hus, mens Ny Hesselager er vokst fram rundt den tidligere stasjonsbygningen. Hesselager kirke ble bygget på 1100-tallet, med hollandsk altertavle fra omkring 1500.

Stokkebæk Å renner gjennom landsbyen og drev tidligere blant annet en vannmølle. Sydøst for landsbyen ligger Hesselager hovedgård, med en hovedbygning påbegynt i 1538 som et sengotisk steinhus i to etasjer med hjørnetårn.

Dammestenen

Dammestenen
Dammestenen
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Dammestenen er Danmarks største stein. Den består av rødgrå granitt, er 12,5 meter høy, med en omkrets på 45,8 meter, har en synlig høyde er 10 meter, et rominnhold på 370 kubikkmeter og en vekt på over 1000 tonn. Steinen er en en flyttblokk som ligger nordøst for Hesselager gård på Østfyn, og kalles derfor også Hesselagerstenen. Rødgrå granitt med diabasganger forteller at den er revet løs fra grunnfjellet i Norge, Sverige eller på Bornholm og ført hit i løpet av istiden. Steinen er fredet.

Et sagn forteller at en trollkvinne ble så irritert over klokkeringingen fra Hesselager kirke at hun kastet steinen mot den, men bommet fordi en engel kom ned fra himmelen og satte sin fot på den. Fotavtrykket skal fortsatt være synlig på oversiden. Et annet sagn forteller at en kjempe fra Langeland ville knuse Svindinge Kirke, men slyngen gikk i stykker, og steinen havnet ved Hesselager. Det fortelles også at steinen var mye mindre da den ble kastet, for den skal vokse hver gang den lukter nybakt brød.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg