Faktaboks

Herman Potočnik
Født
12. desember 1892, Pula i Kroatia
Død
27. august 1929, Wien

Boligenheten i romstasjonen beskrevet i Herman Potocniks bok.

.
Lisens: fri

Herman Potočnik var en offiser i den østerriksk-ungarske hæren og ingeniør som i 1929 utga en viktig bok om romferder under pseudonymet Hermann Noordung.

Biografi

Potočnik tjenestegjorde i første verdenskrig, men ble dimittert i 1919 på grunn av tuberkulose. Da han tjenestegjorde i hæren, studerte han ved militærakademiet i Mödling i Østerrike, hvor han spesialiserte seg på konstruksjon av jernbaner og broer. Etter at han ble dimittert fra hæren, studerte han elektroteknikk på det Tekniske Universitetet i Wien, og fra 1925 viet han seg fullstendig til raketteknikk og romteknologi.

Bok: Problemet med romferder – rakettmotoren

I 1929 (egentlig i 1928) utga han sin eneste bok, Das Problem der Befahrung des Weltraums – der Raketen-motor (Problemet med romferder – rakettmotoren) i Berlin. Boken er på 188 sider med 100 illustrasjoner. Boken var skrevet på tysk. Den ble oversatt til russisk i 1935 og til slovensk i 1986. Til engelsk ble den oversatt av NASA så sent som i 1995. Både rakettforskeren Wernher von Braun og forfatteren Arthur C. Clarke har kjent til innholdet i boken og referert til den.

I boken beskriver Potočnik en romstasjon i geostasjonær bane, i en høyde på 35 800 kilometer. Romstasjonen var utformet som et hjul, og rotasjon av dette hjulet skulle skape kunstig tyngdekraft. Videre beskriver han en lang rekke problemstillinger knyttet til romfart, konstruksjon av bæreraketter for å bringe stasjonen i bane rundt Jorden, valg av baneparametre, generering av effekt og kontroll av temperaturen i romstasjonen. Dessuten behandler han mulighetene for reiser videre ut i rommet og hvilke teknologiske utfordringer dette ville medføre.

Ettermæle

Det var lenge lite som var kjent om Herman Potočnik. Han dukket opp fra et fremmedartet miljø og han «forsvant» etter at boken ble utgitt. Faktum var at han døde av tuberkulose i stor fattigdom i Wien, samme året som boken ble trykket. Et forslag på 1990-tallet om å kalle opp Den internasjonale romstasjon (ISS) etter ham ble avvist.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg