Herman Potočnik

Faktaboks

Herman Potočnik
Født
12. desember 1892, Pula i Kroatia
Død
27. august 1929, Wien

Boligenheten i romstasjonen beskrevet i Herman Potocniks bok.

.
Lisens: fri

Herman Potočnik, offiser i den østerriksk-ungarske hæren, tjenestegjorde i første verdenskrig, men ble dimittert i 1919 på grunn av tuberkulose. Potočnik er kjent som forfatter, skrev under pseudonymet Hermann Noordung.

Da han tjenestegjorde i hæren, studerte han ved militærakademiet i Mödling i Østerrike, hvor han spesialiserte seg på konstruksjon av jernbaner og broer. Etter at han ble dimittert fra hæren, studerte han elektroteknikk på det Tekniske Universitetet i Wien, og fra 1925 viet han seg fullstendig til raketteknikk og romteknologi.

I 1929 (egentlig i 1928) utga han sin eneste bok, Das Problem der Befahrung des Weltraums - der Raketen-motor (Problemet med romferder - rakettmotoren) i Berlin. Den er på 188 sider med 100 illustrasjoner. Boken var skrevet på tysk. Den ble oversatt til russisk i 1935 og til slovensk i 1986. Til engelsk ble den oversatt av NASA så sent som i 1995. Både Wernher von Braun og Arthur C. Clarke har kjent til innholdet i boken og referert til den. Potočnik beskriver en romstasjon i geostasjonær bane, i en høyde på 35 800 km. Romstasjonen var utformet som et hjul, og rotasjon av dette hjulet skulle skape kunstig tyngdekraft. Videre beskriver han en lang rekke problemstillinger knyttet til romfart, konstruksjon av bæreraketter for å bringe stasjonen i bane rundt Jorden, valg av baneparametre, generering av effekt og kontroll av temperaturen i romstasjonen. Dessuten behandler han mulighetene for reiser videre ut i rommet og hvilke teknologiske utfordringer dette ville medføre.

Boken har vært vanskelig tilgjengelig, men den engelske versjonen, med alle illustrasjonene, er nå tilgjengelig som nettbok.

Det var lenge lite som var kjent om Herman Potočnik. Han dukket opp fra et fremmedartet miljø og han "forsvant" etter at boken ble utgitt. Faktum var at han døde av tuberkulose i stor fattigdom i Wien, samme året som boken ble trykket. Et forslag på 1990-tallet om å kalle opp Den internasjonale romstasjon (ISS) etter han ble ikke godtatt, men det arbeides nå med å sette opp en statue av han på hans fødested i Istria.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg