Thomas Henry Huxley

Faktaboks

Thomas Henry Huxley
Uttale
hˈʌksli
Født
1825
Død
1895

Thomas Henry Huxley. Oljemaleri av John Collier, National Portrait Gallery, London.

Av /National Portrait Gallery.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Artikkelstart

Thomas Henry Huxley var en britisk naturforsker, og et av de største navnene i 1800-tallets vitenskap.

Huxley var en av de ivrigste forkjempere for Charles Darwins utviklingslære, selv om han ikke var enig med Darwin på alle punkter. Han fikk derfor tilnavnet «Darwin's Bulldog».

Huxley var den første biologen som mente det måtte forekomme plutselige arvelige forandringer, og foregrep således mutasjonsbegrepet. Også som essayist, taler og populærvitenskapelig forfatter bidro han med mye og var med på å skape en spesiell engelsk tradisjon på dette området.

Særlig stor betydning fikk Huxley også gjennom sitt arbeid i skolekommisjonen for en ny skoleordning, sine nyskapende lærebøker i naturfag og arbeidet med organisering av praktisk-vitenskapelig fiskeriforskning, et arbeid som også fikk betydning for Norge.

Biografi

Huxley kom fra små kår, men klarte å få medisinsk eksamen ved universitetet i London i 1845. Han var deretter med som lege på marinefartøyet Rattlesnakes tokt til Australia og Ny Guinea 1846–1850. Der drev han med anatomiske studier, som blant annet resulterte i boken On the Anatomy and the Affinities of the Family of Medusae (1849) og On the Oceanic Hydrozoa (1859), hvor han beskriver hydrozoenes anatomi og biologi og klarlegger deres forplantningsforhold.

I 1854 ble Huxley professor ved Royal School of Mines i London, og på denne tiden ble han interessert i paleontologi. I 1863–1870 var han professor i sammenlignende anatomi ved Royal College of Surgeons. Til sin død var han også dekan og æresprofessor i biologi ved Royal College of Science.

Vitenskapelig produksjon

Huxleys vitenskapelige produksjon var meget omfattende. Han fremsatte blant annet kimbladteorien, tok livet av Goethes teori om at kraniet er bygd opp av omdannede ryggvirvler, Sir Richard Owens urtypeteori og påstanden om at menneskehjernen inneholder deler som ikke finnes hos de andre pattedyrene.

Utvalgte verk

  • Evidence as to Man's Place in Nature (1863)
  • A Manual of the Anatomy of Vertebrated Animals (1871)
  • A Manual of the Anatomy of Invertebrated Animals (1877)
  • Science and Culture (1881)
  • Essays on Some Controverted Questions (1892)
  • Evolution and Ethics (1893)

De tre sistnevnte er mer filosofisk betonte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg