Faktaboks

Jeremy Bentham
Uttale
bˈentəm
Født
15. februar 1748, London, England
Død
6. juni 1832, London, England
Jeremy Bentham

Jeremy Bentham var en britisk sosialfilosof og jurist. Han regnes som grunnleggeren av utilitarismen.

Jeremy Bentham var en britisk sosialfilosof og jurist. Han regnes som grunnleggeren av utilitarismen, som setter maksimering av lykke som den avgjørende målestokken for riktig handling. Bentham mente også at dette må være målestokken for utforming av politiske og juridiske institusjoner og konsentrerte sitt arbeid om å finne praktiske metoder til å realisere denne målsettingen.

Filosofi

Det som må være avgjørende for et menneske i en valgsituasjon er, ifølge Bentham, hvor mye lykke og smerte valget kan forventes å føre til for alle individer som berøres av valget. Han selv mente at hvert enkelt individs velforståtte interesse (egoisme) er i overensstemmelse med allmennvellet (interessenes harmoni). Senere tilhengere av prinsippet har hevdet at dets gyldighet forutsetter uselvisk sympati for andre (altruisme).

Betydning

Benthams største arbeid er hans forslag til fullstendig reform av det britiske rettsvesenet, bygd på utilitariske prinsipper, men hans teorier fins spredt i et stort antall arbeider. Mange av arbeidene er knyttet til konkrete reformforslag, som forslag til en russisk lovbok og lovbøker for en rekke andre europeiske stater. Størst politisk betydning fikk han likevel gjennom sine mange disipler innen de neste par generasjonene av britiske politikere og politiske tenkere, som James Mill (1773–1836) og sønnen John Stuart Mill (1806–1873). Rundt Bentham samlet det seg etter hvert en skole av politiske tenkere, filosofradikalerne, som fra 1824 fikk et talerør i tidsskriftet Westminster Review og grunnla University College i London.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Harrison, Ross: Bentham, 1983
  • Mill, John Stuart: Utilitarianism; and, On liberty: including Mill's "Essay on Bentham" [...], ed. by Mary Warnock, 2nd ed., 2003
  • Postema, Gerald J., red.: Bentham : moral, political, and legal philosophy, 2002, 2 b.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg