Jeremy Bentham

Jeremy Bentham av Bibliografisches Institut Mannheim/※. Gjengitt med tillatelse

Jeremy Bentham, britisk sosialfilosof og jurist. Regnes som grunnleggeren av utilitarismen, som setter maksimering av lykke som den avgjørende målestokken for riktig handling. Bentham mente også at dette må være målestokken for utforming av politiske og juridiske institusjoner, og konsentrerte sitt arbeid om å finne praktiske metoder til å realisere denne målsettingen.

Det som må være avgjørende for et menneske i en valgsituasjon er, ifølge Bentham, hvor mye lykke og smerte valget kan forventes å føre til for alle individer som berøres av valget. Han selv mente at hvert enkelt individs velforståtte interesse (egoisme) er i overensstemmelse med allmennvellet (interessenes harmoni); senere tilhengere av prinsippet har hevdet at dets gyldighet forutsetter uselvisk sympati for andre (altruisme).

Benthams største arbeid er hans forslag til fullstendig reform av det britiske rettsvesenet, bygd på utilitariske prinsipper, men hans teorier fins spredt i et stort antall arbeider, mange knyttet til konkrete reformforslag (som forslag til en russisk lovbok og lovbøker for en rekke andre europeiske stater). Størst politisk betydning fikk han likevel gjennom sine mange disipler innen de neste par generasjoner av britiske politikere og politiske tenkere (som James og John Stuart Mill). Rundt Bentham samlet det seg etter hvert en skole av politiske tenkere, filosofradikalerne, som fra 1824 fikk et talerør i tidsskriftet Westminster Review, og grunnla University College i London.

 • Harrison, Ross: Bentham, 1983, isbn 0-7100-9526-0, Finn boken
 • Mill, John Stuart: Utilitarianism; and,On liberty: including Mill's "Essay on Bentham" [...], ed. by Mary Warnock, 2nd ed., 2003, isbn 0-631-23352-0, Finn boken
 • Postema, Gerald J., red.: Bentham : moral, political, and legal philosophy, 2002, 2 b., isbn 1-84014-038-0, Finn boken

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

  Du må være logget inn for å kommentere.