Léon Bonnat var en fransk maler. Hans læreår under Federico de Madrazo i Madrid ble av avgjørende betydning for ham. Han kom da i kontakt med den spanske realisme fra 1600-tallet og periodens markante lysføring. Han studerte senere i Paris under Léon Cogniet, og i Roma.

Både i motiver og i sin nesten brutale realisme, samt i de voldsomme motsetningene mellom lys og skygge, står han spanieren Jusepe de Ribera og napolitaneren Caravaggio nær, liksom han også har mottatt impulser av Diego Velázquez. Fra 1870 malte han en stor mengde portretter, til å begynne med preget av viril kraft, senere av maniert dyktighet. Han portretterte en lang rekke av sin samtids berømte menn: Hippolyte Adolphe Taine, Ernest Renan, Victor Hugo, Alexandre Dumas, Adolphe Thiers, Louis Pasteur og Pierre Puvis de Chavannes med flere, og utførte også større dekorative arbeider i Panthéon og Hôtel de Ville (Paris).

Fra 1900 var han direktør for akademiet i Paris, og virket som lærer for en lang rekke skandinaviske kunstnere, danskene Peder Severin Krøyer og Laurits Tuxen, svensken Gustaf Cederström og de norske kunstnere Asta Nørregaard, Eyolf Soot og Harriet Backer, Gudmund Stenersen og Gustav Wentzel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.