Léon Bonnat, fransk maler. Hans læreår under F. Madrazo i Madrid ble av avgjørende betydning for ham; han kom da i kontakt med den spanske realisme fra 1600-tallet og periodens markante lysføring. Han studerte senere i Paris under Cogniet og i Roma.

Både i motiver og i sin nesten brutale realisme, samt i de voldsomme motsetningene mellom lys og skygge, står han spanieren Ribera og napolitaneren Caravaggio nær, liksom han også har mottatt impulser av Velázquez. Fra 1870 malte han en stor mengde portretter, til å begynne med preget av viril kraft, senere av maniert dyktighet. Han portretterte en lang rekke av sin samtids berømte menn: Taine, Renan, Hugo, Dumas, Thiers, Pasteur og Puvis de Chavannes m.fl., og utførte også større dekorative arbeider i Panthéon og Hôtel de Ville (Paris).

Fra 1900 var han direktør for akademiet i Paris, og virket som lærer for en lang rekke skandinaviske kunstnere, danskene Krøyer og Tuxen, svensken Cederström og de norske kunstnere Asta Nørregaard, Eyolf Soot og Harriet Backer, Gudmund Stenersen og Gustav Wenzel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.