Léon Bonnat

Faktaboks

Léon Bonnat
Léon Joseph Florentin Bonnat
Uttale
bånˈa
Født
1833
Død
1922
Selvportrett som 22-åring, 1855.
Av .

Artikkelstart

Léon Bonnat var en fransk maler. Hans læreår under Federico de Madrazo i Madrid ble av avgjørende betydning for ham. Han kom da i kontakt med den spanske realisme fra 1600-tallet og periodens markante lysføring. Han studerte senere i Paris under Léon Cogniet, og i Roma.

Både i motiver og i sin nesten brutale realisme, samt i de voldsomme motsetningene mellom lys og skygge, står han spanieren Jusepe de Ribera og napolitaneren Caravaggio nær, liksom han også har mottatt impulser av Diego Velázquez. Fra 1870 malte han en stor mengde portretter, til å begynne med preget av viril kraft, senere av maniert dyktighet. Han portretterte en lang rekke av sin samtids berømte menn: Hippolyte Adolphe Taine, Ernest Renan, Victor Hugo, Alexandre Dumas, Adolphe Thiers, Louis Pasteur og Pierre Puvis de Chavannes med flere, og utførte også større dekorative arbeider i Panthéon og Hôtel de Ville (Paris).

Fra 1900 var han direktør for akademiet i Paris, og virket som lærer for en lang rekke skandinaviske kunstnere, danskene Peder Severin Krøyer og Laurits Tuxen, svensken Gustaf Cederström og de norske kunstnere Asta Nørregaard, Eyolf Soot og Harriet Backer, Gudmund Stenersen og Gustav Wentzel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg