Helly Hansen

Helly Hansens logo.
Helly Hansen Helly Hansen. Gjengitt med tillatelse

Helly Hansen er et norsk tekstilindustriselskap, som siden slutten av 1990-tallet har vært eid av aktører utenfor Norge.

Firmaet ble grunnlagt i Moss i 1877 av skipskaptein Helly Juell Hansen som Helly J. Hansens Oljeklædefabrik, og var lenge særlig spesialisert på regntøy og spesialklær for fiskere, sjøfolk og seilere. Som varemerke er Helly Hansen verdenskjent.

I 2017 omsatte Helly Hansen AS for i underkant av 1,4 milliarder norske kroner og hadde 213 ansatte.

Vannavstøtende tøy

Produksjon ved Helly Hansens fabrikk i Moss i 1950.

Helly Hansen av /NTB Scanpix. Gjengitt med tillatelse

Helly Juell Hansen fremstilte vannavstøtende sjøklær av lerret impregnert med linolje, som ble populære blant fiskere og sjøfolk. I 1878 ble klærne prisbelønnet på verdensutstillingen i Paris, og snart laget han også presenninger, brannspann, forklær og annet regntøy. Fra 1920-årene utviklet Helly Hansen stadig nye materialer til utendørs arbeidsklær og fritidsklær, som kunne tåle ekstreme værsituasjoner og ble brukt i blant annet idrett, seiling, fjellklatring, polferder og lignende aktiviteter (Linox, Lin-O-Let, Helox, Fiberpile, Lifa, Helly-Tech).

Variert produksjon

Reklame for Helly Hansen regntøy på begynnelsen av 1970-tallet.
Helly Hansen-reklame av /Norsk Folkemuseum. Gjengitt med tillatelse

Helly Hansen produserer utendørs fritids- og sportsbekledning, arbeidsbekledning (vanntett tøy, fiberpels, spesialundertøy, verneutstyr med mer) og spesialprodukter av plastbelagte og ubelagte tekstiler (blant annet flytevester, redningsdrakter, dykkerdrakter, presenninger og båtkalesjer, samt pallestropper, siloer, tanker og annet utstyr til landbruk og industri).

Nye eiere

Helly Hansen spesialiserte seg tidlig på produksjon av vannavstøtende klær, som regntøy og arbeidsklær for fiskere, og etterhvert klær for sportsseilere. Her produseres tekstiler ved fabrikken i Moss i 1950.
Helly Hansen av /NTB Scanpix. Gjengitt med tillatelse

Selskapet ble i 1980-årene solgt ut av familien og inngikk i perioden 1985–1997 i Nora Industrier (senere Orkla), fra 1995 også med Aker RGI på eiersiden. I 1997 ble selskapet overtatt av det internasjonale investeringsselskapet Investcorp., basert i Bahrain. I 2017 kjøpte Helly Hansen britiske Musto, en produsent av seilklær, for om lag en halv milliard kroner. I 2018 ble Helly Hansen kjøpt av det kanadiske konsernet Canadian Tire Corporation.

Det meste av produksjonen er etter hvert flyttet ut av Norge til Asia og Øst-Europa, og Helly Hansen har utviklet seg til et salgs- og markedsføringsselskap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Schulerud, Mentz (1977). Helly-Hansen i hundre år, Helly-Hansen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg