Helge Kleivan

Faktaboks

Helge Kleivan
Født
1924
Død
1983

Artikkelstart

Helge Kleivan var en norsk sosialantropolog.

Akademisk karriere

Kleivan ble mag.art. i 1959 og var deretter blant annet universitetslektor ved Universitetet i Oslo. Han gjorde feltarbeid i flere omganger blant inuitter på Grønland og i Canada. Fra 1966 var han ansatt ved universitetet i København.

Urfolksengasjement

I 1968 var han med på å stifte menneskerettighetsorganisasjonen International Work Group for Indigenous Affairs (IWGIA). Snart ble han den sentrale drivkraften bak organisasjonens dokumentasjons- og solidaritetsarbeid for verdens urbefolkninger. Livet og karrieren hans var preget av et brennende engasjement mot undertrykking av urbefolkninger. Han så tidlig behovet for at disse gruppene fikk sine egne organisasjoner og talerør, og hjalp blant annet til med opprettelsen av Verdensrådet for urbefolkninger (WCIP) og Den søramerikanske indianerorganisasjonen (CISA).

Kleivan publiserte en rekke arbeider om etnisitet og minoritetsproblematikk samt om urbefolkningers situasjon og kamp. Etter hans død ga urbefolkningsrepresentanter, forskere og menneskerettsforkjempere ut boken Native Power. The Quest for Autonomy and Nationhood of Indigenous Peoples (1985) til hans minne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg