Helge Kleivan, norsk sosialantropolog; mag.art. 1959, deretter bl.a. universitetslektor ved Universitetet i Oslo. Kleivan gjorde i flere perioder feltarbeid blant inuiter på Grønland og i Canada. Fra 1966 var han ansatt ved universitetet i København.

I 1968 var han med på å stifte menneskerettighetsorganisasjonen International Work Group for Indigenous Affairs (IWGIA), og ble snart den sentrale drivkraften i det dokumentasjons- og solidaritetsarbeidet for verdens urbefolkninger som denne organisasjonen utfører. Hans liv og karriere bar preg av et brennende engasjement mot undertrykking av urbefolkninger. Han så tidlig behovet for at disse gruppene fikk sine egne organisasjoner og talerør, og hjalp bl.a. til med opprettelsen av Verdensrådet for urbefolkninger (WCIP) og Den søramerikanske indianerorganisasjonen (CISA).

Kleivan publiserte en rekke arbeider om etnisitet og minoritetsproblematikk og om urbefolkningers situasjon og kamp. Etter hans død utgav urbefolkningsrepresentanter, forskere og menneskerettsforkjempere ut boken Native Power. The Quest for Autonomy and Nationhood of Indigenous Peoples (1985) til hans minne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.