International Work Group for Indigenous Affairs

IWGIA, Den Internasjonale Arbeidsgruppe for Urbefolkningssaker, organisasjon opprettet 1968 av en gruppe antropologer på den 38. Internasjonale amerikanistkongress i Stuttgart og München. Opprettelsen var foranlediget av overgrep mot søramerikanske indianere, med nylig offentliggjorte rapporter om folkemord i Brasil. IWGIA fikk sin formelle status som støtteorganisasjon samme år, med formål å innhente opplysninger om truede minoriteter og gjøre verden oppmerksom på folkemord og kulturmord.

Faktaboks

Uttale
– wə:k gru:p få: indˈidʒinəs əfˈɛəz

IWGIAS internasjonale sekretariat er plassert i København. Foruten nasjonalgrupper i Danmark, Sverige, Norge, Frankrike, Russland og Sveits (som igjen kan ha flere lokalgrupper) består IWGIA i stor grad av et internasjonalt nettverk av forskere og menneskerettighetsforkjempere. Den norske antropologen Helge Kleivan ledet IWGIAs arbeid som generalsekretær frem til sin død i 1983. Professor Georg Henriksen ved Universitetet i Bergen har i flere år vært leder for det internasjonale styret.

Fra slutten av 1980-årene har IWGIA kunnet kanalisere bistandsmidler til urbefolkningsorganisasjoner og deres prosjekter i flere verdensdeler. Et annet viktig arbeidsfelt er samarbeid med urbefolkningsgrupper i internasjonalt menneskerettighets- og utviklingsarbeid.

IWGIA utgir flere publikasjoner, bl.a. en egen dokumentserie, bøker, håndbøker, nyhetsmagasinet Indigenous Affairs, og siden 1986 en egen årbok, fra 1993 med tittelen The Indigenous World, som gir en statusoversikt for urbefolkninger og deres situasjon i året som gikk, internasjonale utviklingstrekk og en oppsummering av IWGIAs viktigste aktiviteter. Se også urbefolkninger.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg