Faktaboks

International Work Group for Indigenous Affairs
Uttale
– wə:k gru:p få: indˈidʒinəs əfˈɛəz

Den internasjonale arbeidsgruppen for urfolk (IWGIA) er en internasjonal ikke-statlig organisasjon som arbeider for å fremme urfolks rettigheter verden over. Organisasjonen ble opprettet i 1968 og har hovedkontor i København i Danmark.

Formål

IWGIA arbeider for å styrke urfolks rettigheter, støtte lokale bistandsprosjekter drevet av urfolk og spre større bevissthet omkring urfolks levekår og historie til resten av verden. Organisasjonen deltar også aktivt i internasjonale fora slik som FN, for å fremme arbeidet med å styrke urfolks juridiske rettigheter og etableringen av større samarbeid mellom urfolksgrupper og internasjonale institusjoner.

Organisasjon

IWGIAs arbeid ledes av et internasjonalt styre med en generalsekretær. Styret består av syv medlemmer som arbeider med ulike temaer, slik som menneskerettigheter og miljø. Styret møtes minst to ganger i året, og har som hovedformål å bestemme organisasjonens overordnede målsettinger og strategier. Danske Kathrin Wessendorf er IWIGAs generalsekretær siden 2020.

De øvrige medlemmene av organisasjonen møtes hvert andre år på IWGIAs internasjonale medlemsmøte. Her får medlemmene muligheten til å uttrykke seg om hvilke saker de mener at organisasjonen skal jobbe med.

Aktivitet

IWIGA utgir egne bøker, et nyhetsmagasin, en årbok og diverse håndbøker for å spre kunnskap og bevissthet omkring urfolks historie, kultur og levekår rundt om i verden. Organisasjonen utgir også en årlig rapport ved navn The Indigenous World. Rapporten er skrevet av organisasjonens medlemmer, forskere og andre representanter fra urfolksgrupper, og inneholder statistikk og informasjon om urfolks levekår og politiske og kulturelle livssituasjon. I 1978 fikk IWGIA sin første skribent fra en urfolksgruppe, Julio Tumiri fra aymara-folket i Bolivia.

Bakgrunn

IWGIA ble opprettet i 1968 i Stuttgart i München ved den 38. Internasjonale kongressen for amerikanister. Etter at flere antropologer ved kongressen hadde fortalt om alvorlige overgrep mot urfolk i Amerika, bestemte en gruppe forskere seg for å opprette en egen organisasjon som skulle arbeide for å styrke urfolks rettigheter i Amerika. En av disse var den norske sosialantropologen Helge Kleivan. Organisasjonen fikk hovedkontor i Sverige og holdt sitt første offisielle møte 22. august samme år. Kleivan ledet IWIGAs arbeid som generalsekretær frem til sin død i 1983.

I løpet av 1980-tallet begynte organisasjonen å jobbe for urfolksgrupper utenfor Amerika, blant annet i Russland og Afrika. Organisasjonen ble deretter omgjort til en internasjonal organisasjon for urfolks rettigheter overalt i verden. I 1989 fikk IWIGA observatørstatus i FN, og har siden 2018 støttet over 30 lokale prosjekter drevet av og for urfolk rundt om i verden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg