Faktaboks

Hampton
Uttale
hˈæm(p)tən
Innbyggertall
137 148 (2020)
Fort Monroe, Hampton
På sørspissen av Virginiahalvøyen ligger den historiske militærinstallasjonen Fort Monroe.
Av /Shutterstock.

Hampton er en by i delstaten Virginia i USA. Byen ligger ved estuaret Chesapeake Bay og nordsiden av viken Hampton Roads, rett overfor Norfolk, som byen har bro- og tunnelforbindelse med. Hampton har 137 148 innbyggere og inngår i den større byregionen Virginia Beach–Norfolk–Newport News med 1,8 millioner innbyggere (US Census, 2020).

I Hampton ligger flere store militære installasjoner, blant annet Fort Monroe (tidligere hovedkvarter for USAs kontinentale hærstyrker), flybasen Langley og den amerikanske romfartsorganisasjonen NASAs forskningsinstitutt, Langley Research Center. Byen har mange strender og historiske severdigheter, blant annet St. John’s fra 1610, USAs eldste eksisterende episkopale kirke, og bastionfestningen Fort Monroe, omgitt av en vollgrav, som i dag er en betydelig turistattraksjon.

Historie

Hampton er den eldste kontinuerlige bosetningen av engelskmenn i USA. På 1600-tallet var området rundt Chesapeake Bay og Hampton River bebodd av algonkinske urfolk. Den første engelske bosettingen ble etablert i 1607. Byen vokste opp omkring Fort Algernourne (nå Fort Monroe), som ble etablert i 1609. En anglikansk kirke, St. John’s, ble reist i 1610. Engelskmennene introduserte konseptet om gratis utdanning, og Syms-Eaton Academy ble grunnlagt som USAs første fullfinansierte friskole i 1634 – en forløper for Virginias offentlige skoler. Hampton fikk bystatus i 1705.

I 1861 ble byen utsatt for store ødeleggelser under den amerikanske borgerkrigen, da de konfødererte statene satte fyr på byen for å hindre unionstroppene å innta Fort Monroe. Fort Monroe var under borgerkrigen et tilfluktssted for rømte slaver som søkte beskyttelse under unionsstyrkene, og Hampton University ble grunnlagt i 1861 for å gi tidligere slaver opplæring.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg