Hampton

Artikkelstart

Hampton er en by i USA, i delstaten Virginia, ved Chesapeake Bay og nordsiden av Hampton Roads, rett overfor Norfolk, som byen har bro- og tunnelforbindelse med. Hampton har 135 000 innbyggere (2019). Byen ble slått sammen med Elizabeth City County og Phoebus i 1952, og inngår i den større byregionen Norfolk–Virginia Beach–Newport News (metropolitan area) med 1 765 000 innbyggere (2020).

Faktaboks

Uttale
hˈæm(p)tən

I Hampton ligger flere store militære installasjoner, blant annet Fort Monroe (hovedkvarter for USAs kontinentale hærstyrker), flybasen Langley og den amerikanske romfartsorganisasjonen NASAs forskningsinstitutt, Langley Research Center. Byen har også fiskeindustri og turisme.

Historie

Byen vokste opp omkring Fort Algernourne (nå Fort Monroe), som ble etablert i 1609 og er den eldste kontinuerlige bosetningen av engelskmenn i USA, med bystatus fra 1705. I 1861 ble byen utsatt for store ødeleggelser under den amerikanske borgerkrigen, da de konfødererte statene satte fyr på byen for å hindre unionstroppene å innta Fort Monroe.

Syms-Eaton Museum minnes Benjamin Syms og Thomas Eaton, grunnleggerne av de første friskolene i USA, i 1634 og 1659. Disse skolene ble senere Hampton Academy (1805). Hampton University (1868) ble anlagt for å gi tidligere slaver opplæring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg