Hamarøy kirke

Kirken på Presteid i Hamarøy fra 1974.

Hamarøy kirke

Hamarøy kirke er en kirkePresteid i Hamarøy i Nordland fylke. Kirken hører til Hamarøy sokn i Ofoten prosti. Den er en del av Sør-Hålogaland bispedømme og forvaltes av Tysfjord og Hamarøy kirkelige fellesråd.

Kirken er en bygget i betong og stod ferdig i 1974. Den er bygget etter tegninger av arkitekt Nils Toft og har rundt 300 sitteplasser.

Eksteriør og interiør

Kirken har et vifteformet langplan med alteret plassert midt på langveggen mot nord. Den var opprinnelig umalt, men har senere blitt malt hvit.

Alterteppet og antependiet er vevd av Eva Henna Aalto. Inventaret består av blant annet lakkert treverk, teglstein, smijern og hvitmalt betong. Døpefonten er blant annet laget av tre, sølv og børstet messing.

Historie

Gamle  Hamarøy kirke

Hamarøy gamle kirke som ble oppført etter 1882 og brant oktober 1969.

Gamle Hamarøy kirke
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kirken ligger på et gammelt kirkested, og den eldste omtalen av en kirke på Presteid er fra 1589. Den første kirken på stedet var sannsynligvis en stavkirke som ble erstattet av en ny kirke i 1655. Omkring 1770 var kirken i dårlig forfatning, og i 1775 ble den erstattet av en ny tømmerkirke på samme sted.

I 1885 ble kirken på Presteid demontert og flyttet til Karlsøy i Sagfjorden, hvor den ble kapellkirke. Samme år ble en ny langkirke i tømmer innviet på Presteid, men denne brant ned til grunnen i 1969. I 1974 ble det reist en arbeidskirke på stedet, og 16. juni samme år ble kirken innviet og vigslet av biskop Bjarne Odd Weider.

Hamarøy prestegård, der Knut Hamsun bodde i barndommen, er revet. Omkring 1700 kom Hans Egede til presten Niels Schielderup i Hamarøy og lærte gresk, hebraisk, latin og teologi.

Kirken ble oppført med fjærsand i betongen. Det har ført til at det i ettertid har vært nødvendig med blant vedlikehold og tetting av lekkasjer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg