Faktaboks

Sagfjorden

lulesamisk: Rivtakvuodna

Sagfjorden
Av .
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Sagfjorden er en fjord i Steigen og Hamarøy kommuner, Nordland, innenfor Engeløya og Lundøya. Tre sund fører inn til Sagfjorden fra Vestfjorden utenfor: i nord Økssundet mellom Lundøya og fastlandet i Hamarøy kommune, sentralt fører Skagstadsundet inn mellom Lundøya og Engeløya, begge i Steigen kommune, og i sør fører Flagsundet mellom Engeløya og fastlandet i Steigen.

Sagfjorden er 38 km lang fra Øksnesodden ytterst i Økssundet til munniningen av Sagelva i fjordbotnen. Fjorden er opptil åtte km bred innenfor Lundøya og opptil 646 m dyp innerst i Økssundet.

Ved nordbredden av Sagfjorden ligger den 68 km2 store Finnøya. Trange sund fører både fra Kaldvågfjorden på nordsiden av øya (Kaldvågstraumen) og fra hovedfjorden på sørsøstsiden (Røttangstraumen) inn til Innhavet som er fjordstykket nordøst og øst for Finnøya.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg